Kış mevsimi ve Aralık ayının son günlerindeyiz. Anamur’da kış günlerinde güneş güleç yüzünü gösterince; sıcak, yağmurlu, bulutlu ve kapalı olunca iliklere kadar üşüten soğuktur. Kış aylarında başka bölgelerden Anamur ve Bozyazı’ya gelenler, çok daha fazla üşüdüklerini, sıkı giyinmek zorunda kaldıklarını söylerler. Doğrudur. Seksenli yıllarda Ankara’da okurken tatil için Anamur’a, Bozyazı’ya geldiğimizde biz de aynı durumu yaşıyorduk. Bir süre sonra havanın durumuna alışıyor, herkes gibi davranıyorsunuz.
Eski anam babam, dedem takvimine göre bugünlere karakış ve devamına zemheri denir. Ülkemizde dört mevsimin kendine özgü güzelliklerinin yanı sıra zorlukları da vardır. Uzun kış gecelerinin karakışın ve zemherinin ayazı, soğuğu zordur. Bunun etkili ilacı ise bol acılı arabaşı çorbası, kelle paça çorbası veya kekik kokulu tarhana çorbasıdır.
“Yerel seçimlere doğru, adaylar” yazımızdan bazı kesimler rahatsız olmuş. Anlaşılan nasırlarına fena basmışız. Neyse, olur böyle şeyler. Biliyorsunuz, YSK’nın aldığı karar gereği, 1 Ocak 2024’ten itibaren yerel seçim takvimi işlemeye başlıyor. Ortalıkta aday adayı bolluğu yaşanıyor. Adım attığın her yerden, her köşeden aday adayı çıkıyor. Ama adaylık için bütün kapılar Ankara’ya, parti genel merkezlerine ulaşıyor. Bundan önceki seçimlerin aksine partiler adaylarını belirlerken, birbirlerini kolluyor gibi bir durum yaşanıyor. Bu, aslında bütün partilerde seçimi kazanma ve kaybetme kaygısının bir işaretidir. O nedenle ince eleyip, sık dokuyorlar. Kolay değil elbette.
Ne ise, partileri onu aday yapalım, bunu mu koyalım diye düşüne dursunlar. Biz, soğuk kış günlerinin vazgeçilmezlerinden biri olan, arabaşı çorbasından söz edelim. Arabaşı çorbası, birçok kentte zorlu kış gecelerinin, şarkılara ve türkülere konu olmuş, yemek kültürümüzün bir parçasıdır. Her kentin ve hatta her yörenin kendine özgü bir arabaşı çorbası vardır. Biz de bu defa biraz bölgecilik yapalım Ermenek, Zeyve taraflarında, arabaşı çorbasının nasıl yapıldığını anlatalım. Belki yeri gelir acılı ve ekşili tarhana çorbasını da ele alırız.
Başlıyoruz.
Arabaşı çorbasının hamuru şart değil ama onu da yapmak isteyenler için gerekli olan malzemeleri sıralayalım.
Kişi sayısına göre 1,5-2 bardak mısır unu, 7 su bardağı su, 1 tatlı kaşığı tuz, 1 çay bardağı sıvıyağ.
Asıl arabaşı çorbası için gerekli olan malzemeler ise şöyle;
1 adet hazırlanmış tüm köy tavuğu, 7 su bardağı tavuk suyu, 2 yemek kaşığı tereyağ, 2 çorba kaşığı un, 2 biber kaşığı tatlı biber salçası, 2 çorba kaşığı domates salçası, 1 tatlı kaşığı acı pul biber, 1 tatlı kaşığı tuz.
Malzemelerimiz hazır, artık arabaşı çorbası için kolları sıvayabiliriz.
İlk olarak hamur kısmı hazırlanması lazım: Arabaşı hamuruna Zeyve taraflarında bulamaç da diyorlar. Hazırladığımız 1,5-2 bardak mısır ununu tencerede 1 çay bardağı sıvıyağla iyice kavuruyoruz. Üzerine dört bardak soğuk su ve 1 tatlı kaşığı tuz ekliyoruz. Sürekli karıştırarak hamur kıvamında gelinceye kadar pişirmeye devam ediyoruz. Daha sonra hazırladığımız hamuru geniş bir tepsiye veya yanmaz cam tepsiye döküyor ve soğumaya bırakıyoruz.
Hamurumuz hazır, çorbanın hazırlanmasına geçiyoruz. Büyükçe bir tencerede haşlanmış tavuk, kemiklerinden ayrılır ve didiklenir. Bir tencerede un ve yağ iyice kavrulur. Üzerine domates ve biber salçası eklenir, tuz katılır ve pürüzsüz bir hal alana kadar kavrulur. Haşladığımız ve ayrı bir kaba aldığımız tavuk suyu eklenir. Kaynatmaya devam edilir. Fokurdayınca didiklediğimiz tavuğun eti eklenir. Bir taşım daha pişirilir. Kırmızı pul biber eklenir, kısık ateşte biraz daha kaynatılır. Çorba kaselerine paylaştırılır.
Bir tarafta soğumaya bırakılmış, hamur dilimlenir, birlikte servise sunulur. Bir kaşık çorbadan, bir kaşık hamurdan alınarak içilir. Arabaşı çorbasının genel özelliği sıcak içilmesi ve bol acılı olmasıdır. İsteyenler kekik ve nane de ekleyebilir.
Bizden bu kadar.
Unutmayın yılbaşına bu çorba iyi gider.
Yeni yılın herkese sağlık, huzur, esenlik ve mutluluklar getirmesini dileriz.
Hoşça kalın.