14 Mayıs 2023 seçimlerine bir ay gibi bir zaman kaldı. Cumhurbaşkanı adaylarının belli olmasından sonra 28.dönem milletvekili aday listeleri de netleşmeye başladı. 2023 seçimlerine giderken yazı dizimizin beşincisini şu şeklide bitirmişiz. “3 Kasım 2022’de yapılan erken seçimden; koalisyon partileri (DSP-MHP-ANAP) tam bir çöküş yaşayıp baraj altında kalırken, 2001’de yeni kurulmuş AK Parti ezici bir üstünlük sağlayarak çıktı. AK Parti %34,4 ile 363 vekil, CHP %19,4 ile 178 vekil, Bağımsızlar 8 vekil çıkardı. Seçim sisteminin gereği sonucu olarak halkın %46’sının mecliste temsil edilmediği, AK Partinin %34,4 ile mecliste %65’lik bir paya sahip olduğu bir dönem olarak tarihe geçti.
Seçim sonrası siyasi yasağı nedeniyle milletvekili seçilemeyen Erdoğan’ın yerine Abdullah Gül’ün Başbakanlığında bir hükümet kuruldu. Erdoğan’ın siyasi yasağı TBMM’de kaldırıldıktan sonra, Siirt’te yenilenen seçimde Erdoğan milletvekili olunca, doğal olarak başbakan olarak yeni Ak Parti hükümetini kurdu. Ak Parti bundan sonra yapılan 2007, 2011 seçimlerini de kazandı. 2014 yılında yapılan cumhurbaşkanlığı seçimini de yine Erdoğan kazandı. 2015 seçimlerinde Ak Parti azınlığa düştü, koalisyon hükümeti kurulamadı ve yenilen seçimde tekrar büyük bir oy farkı ile iktidarını korudu.”
2017 yılında yapılan Anayasa değişikliği ve halkoylaması ile Türkiye yeni bir hükümet sistemine geçmiş oldu. Adına Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi veya başkanlık yönetim biçiminde, Erdoğan yeniden Cumhurbaşkanı seçildi. Anayasaya göre bir kişi beşer yıldan olmak üzere iki defa aday olabiliyor. Bazı çevrelere göre Erdoğan iki dönem Cumhurbaşkanı seçilmiş ve tekrar aday olmaması gerekiyor. Ancak 2017 yılında yapılan değişikliğe göre ilk defa aday olmuş ve kazanmış, bir defa daha aday olma hakkına sahiptir, şeklinde görüşler var. Nitekim Erdoğan tekrar aday olmuş ve YSK tarafından adaylığı kabul edilmiştir.
2018 seçimleri öncesi yapılan bir değişiklik ile partiler aynı çatı altında seçimlere girebiliyor. AK Parti ile MHP Cumhur İttifakı, CHP, İyi Parti, SP ise Millet İttifakı adı altında ortak seçime girdiler. Bu durum daha çok ittifakın büyük ortaklarının işine yaramış ve fazladan milletvekili çıkarabilmişlerdi. Benzeri bir çalışma 2019 yerel seçimlerinde de uygulanmış bu defa CHP birçok şehirde belediye başkanlıklarını kazanmış, AK Parti kaybetmişti.
14 Mayıs 2023 seçimlerine ülke olarak çok ağır şartlar altında gidiyoruz. Bütün dünyada olduğu gibi bir Covid19 salgın süreci yaşadık, bunun ekonomik olarak ağır bir bilançosu üstümüze bindi. Arkasından Rusya-Ukrayna savaşı çıktı. Bunun da her açıdan olumsuz etkileri yaşandı, yaşanıyor. Bir de 6 Şubat 2023 tarihinde, Kahramanmaraş merkezli ve 11 ili adeta yıkıp geçen, binlerce insanımızın hayatını kaybettiği, maddi ve manevi çok ağır kayıpların yaşandığı büyük bir deprem felaketi yaşadık. Yaşıyoruz. Acı, gözyaşı, yokluk, maddi ve manevi kayıplar bütün yaşanmışlıkları ile devam ediyor. Deprem bölgesine gidip gelenler şehirlerin, kentlerini köy kasabaların adeta yerle bir olduğunu, eski haline dönmesinin zaman alacağını söylüyorlar. Kimi hesaplamalara göre depremin maliyeti 110 milyar doların üzerinde ve 13,5 milyon insanımız doğrudan etkilenmiş görünüyor. Bu kadar olumsuz bir tabloda seçime gidiyoruz. Yaşamakta olduğumuz bu darboğazda, iktidarı ve muhalefeti bütün parti liderleri bir araya gelip, “bu şartlarda seçim yapmanın ülkeye yapılabilecek en büyük kötülüktür”, deyip ertelenmesini isteyebilirlerdi. Yapmadılar.
Bu aşamada dileğimiz bütün partilerin, adayların deprem mağdurlarını kırmayacak, üzmeyecek, söz ve davranışlarda bulunmalarıdır. Binlerce ölü, milyonlarca maddi ve manevi kayıplar ortada iken eğlenceli, gezip tozmalı, müzikli, israf diyebileceğimiz harcamalı programlar yapmamalı. Seçimler için ayrılan para deprem yaralarını sarmak için kullanılmalı. En basitinden seçim öncesi partilere verilen hazine yardımları kuruşuna bile dokunmadan depremzedeler için harcanmalı.
14 Mayıs 2023 seçimlerinin ülkemize milletimize iyilikler, güzellikler, huzur ve mutluluklar getirmesini dileriz.
Hoşça kalınız.