Sızdırmazlık, hareketli veya sabit olarak her türlü maddenin sızması önlemek amacıyla oluşturulan makineler ya da parçalardır. Sızdırmazlık eşyaları, bulunduğu yüzeye göre, kullanım amacına veya markaya göre çeşitlilik gösterir.
Fiyat performansına göre oldukça uygun fiyatlı olan sızdırmazlık, diğer bir ismiyle conta, maddeler arasında yer alan boşluklardan geçebilecek istenmeyen maddelerin geçmesini önler.
İstenmeyen maddeler ister katı, ister sıvı ya da gaz halde olsun sızdırmazlık elemanları sayesinde her şekilde ayrıştırılır. Sanayi sektörünün hemen hemen her alanında kullanılan pompaların herhangi bir madde sızdırmaması maksadıyla sızdırmazlık gereçleri kullanılır. İnsan sağlığı için büyük bir önem arz eden sızdırmazlık, her türlü sızıntı sorununun çözümü için kullanılan gereçlerdir.
Sızdırmazlık Çeşitleri Nelerdir?
Sızdırmazlık ekipmanları; kullanım alanına, amacına ve modellere göre değişiklik gösterebilir.
Bu çeşitlerin belli başlı olanları şu şekildedir;
- Spiral sarmallı sızdırmazlık
- Saf oluşum grafit conta
- Lisanslı silikatsız contalar
- Genleştirilmiş ham PTFE'nin arkası yapışkanlı şerit contalar
- Hafif salmastralar
- Ham PTFE plaka ve contaları
- Genleştirilmiş ham granit granitin arkasına yerleştirilen şerit contalar
Sızdırmazlık gereçleri; ihtiyaç duyduğu alana, kullanım amacı ve çalışma prensibine göre çeşitlere ayrılır.
En basitinden kullanılacak alanın yüzeyine göre farklı gruplara ayrılan contalar, aşağıdaki gibi sınıflara ayrılır;
- Birbirine karşılıklı dönme hareketi yapan sızdırmazlık yüzeyi
- Sabit çiftleşme özelliğine sahip sızdırmazlık düzeyi
- Belirlenen sınırlar dahilinde kendi kendine ayarlanabilen sızdırmazlık yüzeyi
- Birbirlerine kayma hareketi uygulayan sızdırmazlık yüzeyleridir.
Yüzeylerde sızdırmazlığın garantilenebilmesi için uygulanan yüzeye uygun parçalar seçilmeli ve en önemlisi, parçalar birbirine uyacak şekilde yapılmalıdır. Lisanslı firmalardan alınan sızdırmazlık elemanları, alanında uzman bir ekip tarafından monte edildiği için sıklıkla tercih edilir.
Sızdırmazlık Elemanlarının Özellikleri Nelerdir?
Sızdırmazlık elemanları, çeşitlerine, sahip olduğu teknolojik avantajlara ve uygulanacak alanlara göre değişik özellikler gösterebilir. Sızdırmazlık elemanlarının en temel özellikleri arasında; sızıntıları önlemek, kimyasal madde varsa insan sağlığını korumak ve ürünlerin kullanım ömrünü korumaktır.
Sızdırmazlık Elemanlarının Kullanım Alanları
Sızdırmazlık elemanlarının kullanımı, ihtiyaca göre çok büyük bir kullanım alanına sahiptir. Özellikle santrifüj ve asit pompalarında çokça kullanılan sızdırmazlık ekipmanları, fabrikalarda pistonlu çalışan makine ve robotların pompalarında sıvı geçirgenliğini önlemek maksadıyla kullanılır. Günlük hayatta en çok kullanılan sızdırmazlık aracı olan contalar ise nem, su, doğalgaz gibi maddelerin sızıntısını önlenmesini sağlamak amacıyla kullanılır.
Sızdırmazlık Elemanlarının Avantajları
Sızdırmazlık elemanlarının amacı, kullanılan makinelerin neme, gaza ve her türlü kimyasal maddeye karşı koruma sağlamasıdır. Güvenilir ve uzun ömürlü bir kullanıma sahip olan sızdırmazlık sistemleri, hareketli makine ve ekipmanların hareketli parçalarının contalanıp farklı sıcaklık, basınç ve neme sahip ortamlarda sızıntıların önlenmesi için kullanılır. İki basınç bölgesi arasındaki noktaları kontrol altında tutan sızdırmazlık elemanları, makinelerin uzun ömürlü olmasını sağlayarak insan sağlığını korur.