Akdeniz Postası Gazetesi - Anamur Haberleri
HV
04 MAYIS Cumartesi 19:43
Advert

  Dr. Adil,  “Organ ve Doku Bağışı Önemli! ”

Anamur İlçe Sağlık Müdürü Dr. Cem Adil, "Organ ve Doku Bağışı Haftası" kapsamında açıklamalarda bulundu.

SAĞLIK
Giriş Tarihi : 08-11-2023 12:16   Güncelleme : 08-11-2023 14:52
  Dr. Adil,  “Organ ve Doku Bağışı Önemli! ”

  HAVVA ULU

  Dr. Cem Adil,   “ Ülkemizde her yıl 3-9 Kasım tarihleri arasında her yıl "Organ ve Doku Bağışı Haftası" olarak kutlanmaktadır. Tedavisi yalnızca organ ve doku nakli ile mümkün olan hastalıklar, bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de önemli sağlık sorunlarından biridir.

"Organ nakli", vücutta görevini yapamayan bir organın yerine canlı bir vericiden veya ölüden alınan sağlam ve aynı görevi üslenecek bir organın nakledilmesi işlemidir.

 Kişinin hayatta iken serbest iradesi ile tıbben yaşamı sona erdikten sonra doku ve organlarının başka hastaların tedavisi için kullanılmasına izin vermesi ve bunu belgelendirmesi de organ bağışıdır.

Türkiye'de ilk kez 22 Kasım 1968'de Ankara Yüksek İhtisas Hastanesi'nde Dr. Kemal Beyazıt tarafından kalp nakli yapılmış ancak hasta kaybedilmiştir.

İlk başarılı organ nakli ise, 3 Kasım 1975 yılında Dr. Mehmet Haberal ve ekibince Hacettepe Üniversitesi Hastanesi'nde bir anneden oğluna yapılan böbrek nakli olmuştur.

       Bunu 1978 yılında aynı ekibin kadavradan yaptığı ilk böbrek nakli izledi. Ülkemizde nakil yapılan organlar böbrek, karaciğer, kalp, akciğer, pankreas ve ince bağırsaktır. Nakil yapılan dokular ise; kalp kapağı, kornea, kemik, kemik iliği, deridir. Organ alacak hastalar önce kan ve doku gruplarına göre daha sonrada tıbbi aciliyet durumlarına göre belirlenir. Cins, ırk, din, zengin-fakir ayırımı yapılmaz.

Organ bağışının dini yönden sakıncası olmadığı Diyanet İşleri Başkanlığınca daha önce kamuoyuna açıklanmıştır.

Organ Bağışı İşlemleri;

*Sağlık Müdürlüklerinde

*Hastanelerde

*Emniyet Müdürlüklerinde (Ehliyet alımı sırasında)

*Organ Nakli Yapılan Merkezlerde

*Organ nakli ile ilgilenen vakıf, dernek vs kuruluşlarda yapılabilir,

 

Kişi organ bağışından vazgeçtiği anda üzerinde taşıdığı organ bağış kartını taşımaktan vazgeçmesi ve yakınlarına bu durumu bildirmesi yeterli olacaktır.”

 

 

 

MuhabirMuhabir

Muhabir

YORUMLAR
1xbetoff.info deneme bonusu veren siteler
Akdeniz Postası Gazetesi