Tarım alanında faaliyet gösteren her türlü işletme ya da ekibin zirai ilaç kullanımı şarttır. Bu konu Tarım Bakanlığı tarafından kanunlaştırılmış ve mecburi olan bir kullanımı oluşturmuştur.
Zirai ilaç tanımı aynı zamanda tarım ilacı anlamına gelir. Toprak işleme alanında zirai ilaç kullanımının yalnızca kanunlar nezdinde değil tarımsal üretimde de önemli bir yeri vardır. Bitki yetiştiriciliği alanında sorunsuz kalitede ürünler yetiştirmek için zirai ilaç kullanılmalıdır.
Zirai ilaç kavramı içerisinde karışım olarak kullanılan ürünler bulunurken aynı zamanda sek kimyasal olan ilaçlar da bulunur. Zirai ilaçların kaliteli ve kusursuz ürünlerden oluşması, tarım faaliyetlerini kusursuz hale getirirken aynı zamanda ürünlerin de zararsız ürünler olarak yetişmesini sağlayacaktır.
Zirai İlaç Nedir?
Zirai ilaçlar ülkemizdeki tarım faaliyetlerinin sorunsuz olmasını ve üretilen ürünlerin sağlığa zararlı içerikler barındırmasını sağlar. Bu nedenle her ürün ya da toprak yapısı için zirai ilaç ya da tarım ilacı kullanmak gerekiyor.
Bu ilaçlar toprak içinde bulunan zararlı maddelerin yok edilmesinde etkili olurken aynı zamanda yabani otların çoğalmasını ve yetiştirilen ürüne zarar vermesini de engelleyecektir. Tarım faaliyetlerinden verim almanın en önemli seçeneklerinden bir tanesi de etkili ve kusursuz zirai ilaç kullanımı sağlamaktır.
Zirai İlaç Zararları Var Mıdır?
Zirai ilaç kullanımı önlemleri alındığında sorunsuz bir içerik sağlar. Ancak genel anlamda değerlendirildiğinde zirai ilaç kullanımında aşırıya kaçmak ve abartı oluşturmak çevreye ve insana zarar verecektir. Zirai ilaç kullanımında bu ilaçlama sistemini sürekli olarak tercih etmek doğaya zarar veren bir yapı taşıyor.
Hava kirliliğinin en önemli sebeplerinden bir tanesi olan zirai ilaç kullanımı hava yapısındaki haşerelerin de artmasına sebep oluyor. İnsan sağlığı açısından da aşırı zirai ilaç kullanımının baş ağrısı ve mide bulantısı yaptığı görülüyor.
Zirai İlaç Ne Kadar Sürede Etki Eder?
Toprak yapısına ve büyüklüğüne göre zirai ilaç etki süresi değişim gösteriyor. Toprağa uygulanan zirai ilaç etki süresini 10 ila 14 günlük bir süre oluşturuyor. İlaç toprak içindeki zararlı maddelere bu süre zarfında etki ederek onların yok olmasını sağlıyor.
Bunun yanı sıra yetiştirilen ürünlerin insan tüketimine uygun olmasının sağlanması için ilaç üzerinde yazan bekleme sürelerine dikkat etmek gerekir. Bu alanda ilaç etiketlerini üzerinde Türk Gıda Kodeksine uygunluğu konusunda bilgilendirme yazısı bulunur.
Zirai İlaç Nasıl Kullanılır?
Zirai ilaç eski yıllarda yalnızca granül şeklinde kullanıma uygun olan ilaçlar olurken günümüzde sulandırılarak kullanılan zirai ilaçlar da bulunuyor. Bu ilaçların toz halinde olması, toprağa direkt olarak toz olarak atılmasını gerektirmiyor. İlacın özelliklerine göre kullanımı ise ilaç üzerindeki bilgilendirici etiketlerde belirtiliyor.
Kaliteli ve kuvvetli etkiye sahip olan zirai ilaçları kullanmak, hem bu ilaçların zararlarını minimum seviyeye indiriyor hem de topraktan verim alma bakımından doğru tercihi oluşturuyor.
https://www.sectortarim.com.tr/tr/anasayfa