AKDENİZ POSTASI

Bilimsel adı Lepidium sativum olan tere otu; yeşil yapraklı, sağlıklı ve besleyici bir bitki olarak bilinir. Her bölgede yetişebilen tere, düzenli tüketildiğinde vücut için doğal bir ilaç görevi görür. İşte terenin mucize faydaları

Tere biberimsi, acı ve keskin bir tada sahip. Tere otlarının en çok yaprakları ve kökleri tüketilir. Aynı zamanda bu bitkinin toprak üstünde kalan kısımları da ilaç yapımında kullanılır. Özellikle bağışıklığı güçlendirme yönüyle öne çıkan tere otu, içeriğindeki fitokimyasallar sayesinde antioksidan, diüretik, antimikrobiyal ve antidiyabetik etkilere de sahiptir. Tere güçlü vitamin ve mineral kaynaklarından biri. İçerisinde A, C, K ve E vitamini barındırır. Magnezyum, potasyum, fosfat, demir ve kalsiyum açısından da zengin olan tere, içerisindeki omega-6 ve omega-3 yağ asitleri sayesinde kalp sağlığının korunmasına destek olur.

AKCİĞERİN DOĞAL İLACI

Tere, kan şekerini dengede tutmaya yardımcı olur. Hasarlı karaciğeri onarır. Tere, vücudu toksinlere karşı korur ve organları temizler.

Akciğerleri sağlığı için en faydalı bitkiler arasında yer alır. Sigara sağlığa zararlıdır ve içilmemesi gerekir. Özellikle sigara içenlerin tere otu tüketmesi tavsiye edilir. K vitamini açısından zengin olan tere otu, kemik oluşumunu destekler ve kemik sağlığını iyileştirir. Kanserin önlenmesine yardımcı olur. Özellikle lösemi kanserinde etkili olan tere otu, kanserli hücre sayısını azaltarak sağlıklı hücre sayısının artmasına zemin hazırlar.

SİGARA İÇENLER TERE OTUNU NASIL TÜKETMELİ?

Sigara içenler akciğerlerini temizlemek için kaynar suya 15 adet tere sapı ekleyerek tere kürü hazırlayabilir. Hazırlanan tere kürü soğumaya bırakılmalı, aç karna ya da yemeklerden yaklaşık olarak 1 saat sonra tüketilmelidir. İsteğe bağlı olarak tere kürüne yarım limon da sıkılabilir.

TERE TÜKETİRKEN DİKKAT!

Sigara içen bireyler, gribal hastalıklara karşı vücut bağışıklığını artırmak, kan şekerini düzenlemek ve kilo vermek isteyenler tere otunu tüketebilir. Ancak bazı risk gruplarının tere otunu tüketirken dikkatli olması gerekir.

•             Düşük tansiyona sahip bireyler,

•             Mide hastalıklarından (özellikle ülser, gastrit ve reflü) muzdarip olanlar,

•             Kansızlık problemi yaşayanlar,

•             Hipertiroidi hastası olanlar,

•             Hamile olan ya da emziren kadınlar.