NUH AKKUŞ

Yapılan açıklamada, Türkiye’de her yıl binlerce işçinin gerekli önlemler alınmadığı için hayatını kaybettiği vurgulandı.

Makina Mühendisleri Odası Mersin Şube Başkanı İsmail Oğuz’un yaptığı açıklamada, işçilerin emek mücadelesinin yaşam mücadelesine dönüştüğüne dikkat çekildi. Oğuz, “2024 yılında en az 1897 işçi, iş cinayeti nedeniyle yaşamını yitirdi” dedi. Emek sömürüsünün derinleştiğini dile getiren Oğuz, “Esnek ve güvencesiz istihdamın yaygınlaştığı, emek örgütlerinin etkisizleştirildiği 23 yıllık AKP iktidarı boyunca toplu işçi ölümleri tarihinin en yüksek sayılarına ulaşmış, 23 yılda 32 binin üzerinde emekçi işyerlerinde hayatını kaybetmiştir” ifadelerini kullandı.

“Denetimsizlik ve Yaptırımsızlık Ölümleri Artırıyor”

Her gün, tekil de olsa, birçok işyerinde denetimsizlik ve kâr hırsı nedeniyle iş cinayetlerinin yaşandığını vurgulayan Oğuz, “Emekçilerin, hayatlarını kazanmak için gittikleri işyerlerinin hayatlarını kaybettikleri yerlere dönüşmesi ülkemizin en büyük trajedilerinden biridir. Denetimsizlik ve yaptırımsızlık sürdükçe iş cinayetlerini engellemek mümkün değildir” dedi.

Mevcut yasal düzenlemelerin iş kazalarını ve ölümleri önlemede yetersiz olduğunu eleştiren Oğuz, ülkede iş güvenliği konusunda köklü ve yapısal sorunlar olduğuna dikkat çekti. 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun, iş sağlığı ve güvenliği alanını taşeronlaştırarak piyasa koşullarına terk ettiğini belirtti.

“6331 sayılı Kanunu, İşçi Sağlığı ve Güvenliğini Taşeronlaştırma Yasası olarak tanımlamak daha doğru olacaktır” diyen Oğuz, işverenlerin işyerlerinde iş kazalarına yönelik koruyucu, etkin ve yeterli önlemleri almadığını, siyasi iktidarın ise bu kazaların ölümle sonuçlanacağını bildiği halde yeterli ve etkin denetleme yapmadığını söyledi. Ayrıca, yükümlülüklerini yerine getirmeyen işyerlerine caydırıcı yaptırımlar uygulanmadığını belirterek bu durumdan doğrudan siyasi iktidarın sorumlu olduğunu vurguladı.

“Sendikal Örgütlenme Güçlenmeli”

Basın açıklamasında söz alan sendika temsilcileri de işçi sağlığı ve güvenliğinin sendikal haklarla doğrudan bağlantılı olduğuna dikkat çekerek örgütlü mücadelenin önemine vurgu yaptı. Sendikal hakların güçlendirilmesi gerektiğini belirten Oğuz, “Sendikasız işçi, güvencesiz işçidir. İşçilerin yaşam hakkını savunmanın yolu, örgütlü mücadeleden geçer” dedi.

TMMOB Mersin İl Koordinasyon Kurulu, iş cinayetlerine karşı mücadelenin süreceğini belirterek işyerlerinde güvenli çalışma koşullarının sağlanması için tüm yetkilileri sorumluluk almaya çağırdı