AKDENİZ POSTASI
Tereyağı faydalı mı, zararlı mı? sorusu yıllardır en çok tartışılan konuların başında geliyor. Tereyağı tüketimi sağlık için son derece ciddi faydalar sağlıyor. Ancak aşırı tereyağı tüketimi bazı sağlık sorunlarını da beraberinde getirebilir. İşte tereyağı tüketimiyle ilgili bilmeniz gerekenler.
Uzmanlar, doğal tereyağın ölçülü tüketildiğinde vücuda birçok fayda sağladığını belirtiyor. İçeriğinde bulunan A, D, E ve K vitaminleri bağışıklık sistemini güçlendirebiliyor. Aynı zamanda doymuş yağ oranıyla enerji kaynağı olma özelliği taşıyor. Ancak, aşırı tüketildiğinde, bu doymuş yağlar kalp ve damar sağlığı üzerinde olumsuz etkilere yol açabiliyor. Diyetisyenler, özellikle trans yağ içermeyen doğal tereyağın tercih edilmesi gerektiğini vurguluyor. Bununla birlikte, kalp rahatsızlığı veya yüksek kolesterol riski taşıyan bireylerin tüketim miktarına dikkat etmesi öneriliyor. TEREYAĞININ SAĞLIĞA FAYDALARI
Doğal tereyağ, içeriğindeki vitaminlerle sağlık için birçok olumlu etki sağlayabilir:
• A, D, E ve K vitaminleri bakımından zengindir. Bu vitaminler bağışıklığı güçlendirmede ve kemik sağlığında önemli rol oynar.
• Tereyağın içerdiği doymuş yağlar, vücut için hızlı bir enerji kaynağıdır.
• Yağda çözünen vitaminlerin emilimine yardımcı olabilir
• Vücudun bağışıklık sistemini arttıran vitaminler içerir. Göz sağlığının korunmasında önemli rol oynar.
• Mineraller açısından iyi bir kaynaktır.
• İçeriğinde yer alan kısa ve orta zincirli yağ asitleri bağırsakta yaşayan patojen mikroorganizmalarla mücadele eder.
• Kardiyovasküler hastalıklara karşı vücudu korur.
İçeriğinde yer alan antioksidan bileşenler vücudu enfeksiyonlara karşı korur ve vücudun hastalıklara karşı mücadelesini destekler. Bulaşıcı hastalıklara karşı koruma sağlar ve hücreleri onarır.
• Kansere karşı vücut hücrelerini korur ve kanser hücrelerinin çoğalmasını önler.
Eklemlerde oluşan artrit ve kireçlenme gibi rahatsızlıkların önlenmesinde yardımcıdır.
İçeriğinde yer alan A ve D vitaminin etkisi ile kemik yapısını güçlendirir ve diş çürümelerini önlemede etkin bir rolü vardır.
• Antimantar özelliğe sahip olan tereyağı candida tedavisinde etkindir. Mide ve bağırsak sağlığının korunmasında önem taşır.
• Gerçek tereyağı iyi kolesterolü yani HDL’yi yükseltici, LDL’yi yani kötü kolesterolü düşürücü etkiye sahiptir.
• Tokluk hissi yatan tereyağı önerilen miktarlarda tüketildiğinde obeziteyi engelleyici etkiye sahiptir.
İçeriğinde yer alan Omega 3 ve Omega 6 yağ asitlerin etkisi ile beyin gelişimini sağlar. Özellikle büyüme çağındaki çocukların beyin gelişimlerinin tamamlanabilmesi için tereyağı tüketmeleri önerilir.
• Tereyağının bir diğer faydası ise tiroid sağlığını desteklemesidir.