Akdeniz Postası Gazetesi - Anamur Haberleri
HV
28 NİSAN Pazar 02:56
Advert

Kaşpazarı Yaylası’nda GES’e büyük tepki!

Antalya’nın Gazipaşa ilçesinin ve Mersin’in Anamur ilçesinin yaylası Kaşpazarı Yaylası’nda içinde cami ve tarihi mezarların olduğu, hayvancılık ve arıcılık yapılan bölgeye Güneş Enerji Santrali (GES) projesi için başvuru yapıldı.

ANAMUR
Giriş Tarihi : 01-03-2024 13:03
Kaşpazarı Yaylası’nda GES’e büyük tepki!

HAVVA ULU

GES başvurusuna iki ilçeden de tepkiler yükseldi.

Antalya’da Gazipaşa’nın ve Mersin’de Anamur’un ortak yaylası olan ve yerleşim alanını da kapsayan Kaşpazarı Yaylası Güneş Enerji Santrali (GES) tehdidi altında. Yaylaya yapılmak istenen projeyle ilgili "Halkın Bilgilendirilmesi ve Sürece Katılımı Toplantısı” 8 Mart 2024 tarihinde yapılacak.

Gazipaşa Akoluk ve Çığlık Mahalleleri sınırları içerisinde Gün Güneş Enerjisi Elektrik Üretim Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından yapılması planlanan "G3- Antalya-1-2 GES (24 MWp/24 MWm/20 Mwe- 39,93 ha) projesi Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Başvuru dosyası Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na sunuldu.

HALKIN KATILIMI TOPLANTISI YAPILACAK

ÇED Yönetmeliği gereğince ÇED sürecine halkın katılımını sağlamak, halkı proje hakkında bilgilendirmek, görüş ve önerilerini almak amacıyla "Halkın Bilgilendirilmesi ve Sürece Katılımı Toplantısı” O8.03.2024 tarihinde saat 14:00’da Antalya İli, Gazipaşa İlçesi, Akoluk Mahallesi’nde bulunan Akoluk Köy Konağı’nda yapılacak.

DERNEK BAŞKANI’NDAN TEPKİ

Kaşpazarı Yaylası’nda yörüklerin yayladıklarını, hayvancılık yaptığını kaydeden Kaşpazarı Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Hüseyin Demir, Gazetemize konuştu. Başkan Demir, GES’e karşı olmadıklarını ama Gazipaşa’nın ve Anamur’un ortak yaylasında 157 ada, 1 parselde yapılması planlanan GES için doğru alanın burası olmadığını ifade etti.

Mersin Anamur Kaymakamlığı’na başvuru yapan Başkan Demir, "Halkın Bilgilendirilmesi ve Sürece Katılımı Toplantısı”nın sadece Gazipaşa’da değil Anamur’da da yapılamasını talep etti ve “Halk bilgilendirmesi sadece Antalya ili Gazipaşa ilçesi Akoluk Mahallesi sakinlerine yapılır ve adli mülk sahibi yöre halkı olan Mersin ili Anamur ilçesi Kızılaliler Köyü ve bahsi geçen diğer köy sakinlerine bilgilendirme yapılmaması halinde halkımızda infiale ulaşacak sıkıntıların da beraberinde gelmesi muhtemeldir” dedi.

DERNEĞİN KAYMAKAMLIĞA BAŞVURUSU

“Kaşpazarı Yaylası her ne kadar orman kadastrosu çalışmasında Gazipaşa ilçesi Akoluk Mahallesi olarak değerlendirilip kadastro yapılmış olsa da; Mersin ili, Anamur ilçesi, Kızılaliler Mahallesi yaylasıdır. Anamur'un Güngören, Karadere, Alataş, Emirşah, Lale, Karaağa, Çamlıpınar, Karaçukur, Kükür, Güleç, Ovabaşı, Sarıdana, Çataloluk, Korucuk, Demirören, Uçarı, Akine Köylerinin yanı sıra Gazipaşa'nın Göçük, Gökçebelen, Gökçesaray, Doğanca köylerinin de hayvancılık ve arıcılık yaptığı, yazlık ve güzlük konalga olarak kullandığı alanlardır. Antalya-Gazipaşa ilçesi Akoluk ve Çığlık Mahallesi sakinlerini ilgilendirmediği gibi etkilememektedir. Antalya Valiliği Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü'nün ekteki yazıda belirtilen güneş enerjisi santrali yapılması planlanan Kaşpazarı yaylası Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) için yapılacak halk bilgilendirme toplantısı Antalya ili Gazipaşa ilçesi Akoluk Mahallesi’nde değil, yukarıda adı geçen 2 ilçe köy halklarının bilgilendirilmesi için Akoluk köyü doğusunda Kaşpazarı yolu üzerindeki Karamıklı Meydanı’nda yapılmalıdır. Yapılması planlanan enerji santrali bilgilendirme toplantısı Karamıklı'da yapılarak bahsedilen köylerdeki halkın rızasına başvurulmalıdır. Halk bilgilendirmesi sadece Antalya ili Gazipaşa ilçesi Akoluk Mahallesi sakinlerine yapılır ve adli mülk sahibi yöre halkı olan Mersin ili Anamur ilçesi Kızılaliler Köyü ve bahsi geçen diğer köy sakinlerine bilgilendirme yapılmaması halinde halkımızda infiale ulaşacak sıkıntıların da beraberinde gelmesi muhtemeldir. Yanlış uygulamadan dönülüp aklı selim devlet aklıyla gereğinin yapılmasını talep ediyoruz.”

Gazipaşa’da da bir grup vatandaşın halkın bilgilendirme toplantısında tepkisini dile getireceği öğrenildi.

 

MuhabirMuhabir

Muhabir

YORUMLAR
1xbetoff.info deneme bonusu veren siteler
Akdeniz Postası Gazetesi