Kavrulmuş ya da kavrulmamış olsun fıstık Türk mutfak kültüründe son derece önemli bir yer teşkil eden besin maddesidir. Dahası fıstığın ülkemiz ekonomisine de son derece ciddi katkıları vardır. Fıstığın birçok çeşidi bulunmaktadır. Bu yazımızda ağırlıkla Antep Fıstığını ele alacağız.

Antep Fıstığı Hakkında Temel Bilgiler

Temel olarak antep fıstığı hakkında verilebilecek olan bilgiler ise şunlardır: Bu besin maddesi adından da net bir biçimde anlaşılır olduğu gibi Akdeniz Bölgesinin Gaziantep kentinde ağırlıklı olarak yetişen bir meyvedir.

İklimsel koşullara en çok uyan kent Gaziantep olduğu yoğunlukla bu bölgede ağaçları bulunur. Antep fıstığı meyvesi sakız ağacıgiller familyasına mensup olup kabukludur. Bir diğer ismi Şam fıstığıdır. Kabukları ince ve yağlıdır. Şam fıstığı ağacın dallarında yer alır ve toplaması son derece keyiflidir.

Antep Fıstığı Çeşitleri

Antep fıstığı kendi içinde farklı türleri olan bir besin maddesidir. Tekin, halebi, uzun, kırmızı, barak yıldızı, Siirt ve ohadi olup hepsinin kendisine göre özellikleri vardır.

Fıstığın Besin Değerine Genel Bakış

Antep fıstığının besin değerine bakıldığında da ise şu veriler net bir biçimde görülür: 100 gramında 562 kalori vardır. Yine 100 gram bir Antep fıstığında toplam yağ oranı 45 gr, kolesterol 0, Sodyum 1 mg, protein 20 gram, karbonhidrat 28 gram, potasyum ise 1.025 mg olup, bu verilerden de görüleceği gibi bu meyve son derece sağlıklı bir besin maddesidir. Abartılmadan yeter düzeyde doğru bir biçimde tüketilmesi uzmanların da tavsiyesi olan bir durumdur.

Antep Fıstığının Faydaları

Antep fıstığının insan sağlığına birçok faydası bulunur. Bunların en başında diyabet riskini düşürmesi vardır. Damar tıkanıklığına bağlı ortaya çıkabilecek hastalıkları önler. Kansızlığa iyi gelir. Kan akışını düzenler. Sinir sistemini düzenler, bağışıklık sistemini güçlendirir. Hücre yenilenmesini sağlar.

Çocukların gelişiminde son derece önemli bir yeri vardır. Kemikler için çok ciddi faydası vardır. Kolesterol seviyesini azaltır. Kişilerin kanserden korunmasını sağlar. Alzheimer hastalığının seyrini yavaşlatır. Koroner kalp hastalıkları riskini azaltır.

Görüldüğü son derece önemli faydaları vardır. Lakin kilo aldırma özelliği olduğu için bilinçli ve abartmadan tüketilmelidir. Yine aşırı düzeyde tüketildiğinde alerji sorunlarına yol açabilir. Bunun dışında herhangi bir zararı yoktur.

Antep Fıstığının Kullanım Alanları

Antep fıstığının son derece geniş bir kullanım alanı vardır. İlk kullanım yeri olarak elbette kuru ya da klasik Antep baklavaları akla gelir lakin baklava dışında da pek çok kullanım yeri vardır.

Yaz aylarının vazgeçilmezi olan dondurmalarda, kebaplarda, fıstık ezmesi olarak, lokumlarda, çikolatalarda, bisküvilerde, keklerde, kurabiyelerde sıklıkla kullanılır. Ayrıca yağı da değişik amaçlar için değerlendirilir. Benzer durum unu için de geçerlidir. İçine konulduğu her şeye ciddi bir lezzet katarak fark yaratır. Elbette kuruyemiş olarak da tüketilebilen bir besin maddesidir.

Antep Fıstığı Fiyatları

Antep fıstığının fiyatları ürünün çeşidine göre değişir. Bunun yanı sıra üreticisi olan çiftçilerin birim fiyatı, satış yeri gibi diğer parametreler de sonuca etki eder.