Akdeniz Postası Gazetesi - Anamur Haberleri
HV
28 NİSAN Pazar 05:27
Advert

Dr. Adil’den Dünya Tütünsüz Günü Açıklaması

Anamur İlçe Sağlık Müdürü Dr.Cem Adil, 31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü Dolayısıyla Bilgilendirme Yayımladı.

SAĞLIK
Giriş Tarihi : 02-06-2023 13:27
Dr. Adil’den  Dünya Tütünsüz Günü Açıklaması

Dr Adil, “31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü , 1987 yılında Dünya Sağlık Örgütü tarafından, yılda ortalama 8 milyon insanın ölümüne "Tütün Salgını"na karşı farkındalığı artırma ve tütün dumanının sağlığa zararlarını topluma anlatıp harekete geçmeyi sağlama hedefiyle tanımlanmıştır. Tütün kullanıcılarının kullanmayanlara göre daha sık hastalığa yakalandığı, hastalık seyrinin daha ciddi hatta daha ölümcül seyrettiğine dair birçok bilimsel kanıt ve literatür mevcuttur,  ölüm sayısını arttıran tütün kullanımın zararlarını azaltmanın tek yolu derhal onu bir daha başlamamak üzere terk etmektir. Dünya genelinde 1,3 milyar aktif sigara kullanıcısı olduğu hesaplanmaktadır. Her iki kullanıcıdan birinin hayatının zamana yayılmış olsa da nihayetinde ölümle sonuçlanması düşünüldüğünde milyonlarca insan hayatı tehlike altındadır. Ayrıca tütün üretiminin verimli tarım arazilerine yaptığı olumsuz etkilerin yanı sıra tüketilen suyun miktarının kuraklığa olan etkisine de dikkat çekmek hedeflenmiştir. Gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakabilmek adına bireysel anlamda bu sorunla mücadele etmek her bireyin görevidir. Dünya genelinde 32 bin metrekareden fazla alan tütün arazileri için su kullanılmaktadır. Bu tarım arazilerinde 22  milyar tondan fazla su tüketilmektedir. Bu rakam 50 yıl boyunca 1 paket sigara içen birinin , Yaşamı boyunca 1.4 milyon litre su kaybından sorumlu olacağını göstermektedir.

Dünya Sağlık Örgütü tarafından bir hastalık olarak tanımlanan tütün bağımlılığı tedavi edilebilir. Doğru teşhis ve tedavi yöntemleriyle bu oran %84 lere ulaşmaktadır

Dünyadaki 780 milyon aktif kullanıcı tütünden vazgeçmeye hazır ancak bunların sadece %30 u bu konuda onlara yardımcı olacak hizmet altyapısı, iş gücü ve tedaviye ulaşabiliyor. Amaç dünya genelinde bu imkanların daha çok kullanıcıya ulaşması.

Ülkemizde 'Sigara Bırakma Poliklinikleri' bu imkanı tüm halkımıza ücretsiz ve yaygın şekilde sunarak önemli bir görevi yerine getiriyor.

•      Tütünü bıraktıktan 20 dakika sonra kalp hızı ve kan basıncı normalleşir.

•      12 saat içinde kandaki  zehirli gaz  karbonmonoksit seviyesi normale iner.

•      2-12 haftada dolaşımınız iyileşir ve akciğer fonksiyonlarınız gelişir.

•      1-9 haftada öksürük ve nefes darlığı azalır.

•      1.yılda kalp ve damar hastalığı riski içmeye devam edenin yarısına kadar iner.

•      5. yılda felç-inme riski içmeyenlerle eşitlenir.

•      10. yılda akciğer kanserine yakalanma riski içenlerin yarısı seviyesine gerilerken ağız, gırtlak, yemek borusu, mesane, rahim ağzı ve pankreas kanseri riskleri de ciddi oranda azalır.

•      15. yıl koroner arter hastalık riskinin artık içmeyenle aynı olacak kadar gerilediği zamandır.

Tütün kullanmaktan vazgeçilen her yaş için, kalan hayat süresi ve konforu için önemli bir kazanımdır.

 Günümüzde kendin için, ailen için, toplum için, birey ve ülke ekonomisi için, çevre için ‘’Haydi Tütünü Bırakmaya Söz Ver’’ , Çünkü Bırakan Kurtulur‘’, ”İzmarit Değil Tohum At” , “Zehire  Değil Gıdana ve Geleceğine Yatırım Yap”, Çocuklarına Zehir Saçan Tütün Tarlası Değil Oksijen Salan Ormanlar Bırak.

MuhabirMuhabir

Muhabir

YORUMLAR
1xbetoff.info deneme bonusu veren siteler
Akdeniz Postası Gazetesi