Akdeniz Postası Gazetesi - Anamur Haberleri
HV
28 NİSAN Pazar 19:13
Advert

Diyetisyen Küçük, Sağlığınız İçin Kurban Etleri Dinlendirilerek Tüketilmeli!

Anamur’da Verdiği Hizmetle Adından Sıkça Bahsettiren D-Fit Sağlıklı Yaşam ve Beslenme Danışmanı Diyetisyen Didem Yıldız Küçük, Kurban Bayramı’nı sağlıklı bir şekilde geçirmek, keyifli bir bayram tatili yaşamak isteyenler için sağlıklı beslenme tavsiyelerinde bulundu.

SAĞLIK
Giriş Tarihi : 24-06-2023 05:38
Diyetisyen Küçük, Sağlığınız İçin Kurban Etleri Dinlendirilerek Tüketilmeli!

HAVVA ULU

Diyetisyen Küçük, Kurban Bayramı’nın ilk gününde güne hafif bir kahvaltıyla başlanmalı ve gün içinde bol sebze tüketilmesi gerektiğini söyledi.

 “Aşırı et tüketiminden kaçınılmalı ve pişirme yöntemine dikkat edilmelidir. Yüksek ısıda ve uzun süre pişirilen et kanserojen maddelerin oluşumuna neden olabilir. Et pişirme yöntemi olarak ızgara, haşlama veya fırında pişirme yöntemi tercih edilebilir. Etler hazırlanırken görünür yağlarından ayrılmalıdır. Yüksek yağ miktarını azalttığımız bu ete yağ ilave etmeden kendi yağında pişirmek doğru bir tercih olacaktır. Kırmızı etteki demir emilimini artırmak için et tüketilirken C vitamini yönünden zengin besin kaynakları kullanılmalıdır (domates, bol limonlu yeşil salata gibi)” dedi.

Bayram günü kesilen etlerin bir gün bekletildikten sonra tüketilmesini de isteyen Diyetisyen Küçük, “Kesilen etler kısa sürede bekletilmeden yenmesi nedeniyle etteki sertlik pişirmede ve sindirimde zorluk oluşturur, şişkinlik ve hazımsızlık gibi sıkıntılara neden olur. Özellikle mide rahatsızlığı olan bireylerin eti 24 saat beklettikten sonra tüketmesi önerilmektedir. Ayrıca çok hızlı yenilen yemek mideyi yorar ve hazımsızlık, yanma, şişkinlik, ağrı gibi şikayetlere neden olur. Aşırı miktarda et tüketilmesi sonucu kan yağlarının yükselmesine bağlı kalp damar hastalıkları riski artmaktadır. Bayramda bozulan beslenme düzenine bağlı olarak aşırı et tüketimi sonucu tansiyon yükselmesi, mide rahatsızlıkları, şeker yükselmesi gibi problemler yaşanmaktadır. Bu nedenlerle yiyeceklerimizin porsiyon miktarını azaltıp çeşitli ve sık beslenmeye özen gösterilmelidir. Kalp damar, diyabet ve hipertansiyon hastalığı olan bireyler beslenme tedavilerine bayram sürecinde de devam etmelidirler. Güneşli günlerin çok az olduğu bugünlerde su tüketimini ihmal etmeyerek Günlük 2-2,5 litre su tüketilmelidir. Sindirim sorunlarını azaltmak ve kilo kontrolü sağlamak adına 30-40 dakikalık yürüyüşler yapılmalıdır” diye konuştu.

Özellikle ziyaretler sebebiyle öğün saatlerinde oynamalar olabileceğine dikkat çeken Diyetisyen Küçük, “Beslenme düzenimizdeki değişikliklere karşı tedbir alınmazsa, bazı sağlık problemleri yaşanabilir. Bu problemlerin başlıcaları sindirim güçlüğü, kabızlık, mide rahatsızlıkları, tansiyon yükselmesi, kalp çarpıntısı gibi sağlık sorunlarıdır. Kurban Bayramı'nın en önemli özellikleri arasında kavurma, tatlı ve çikolata ikram edilmesi vardır. Et, vücudumuzun yapı taşı olan proteinlerin en önemli kaynağıdır. İçerdiği iyi kalitedeki proteinlerin yanı sıra yağ, minerallerden demir, magnezyum, çinko ve vitaminlerden B12, B6, B1 ve A vitaminlerini içerir. Fakat kırmızı et, C ve E vitaminini içermez. Bu sebeple etin sebzelerle pişirilmesi veya yanında sebzelerin de tüketilmesi, sağlıklı beslenme için gereklidir ve önemlidir” diye konuştu.

 

En sağlıklısı ızgara ve haşlama

Diyetisyen Küçük, ızgara veya haşlamanın sağlıklı pişirme yöntemleri olduğunu vurgulayarak şunları söyledi:

"Bu iki teknikle yapılan et yemeklerinin yanında bol yeşillikli ve limon soslu, az yağlı salatalar veya etli sebze yemekleriyle birlikte tercih edilmesi gerekir. Kavurma ve kızartma yöntemiyle pişirilen et yemeklerini mümkün olduğunca az tüketmek sağlık açısından daha doğrudur. Çünkü bu iki yöntemle hazırlanan yemekler hem sindirim açısından zorluklara yol açar hem de vücudumuzda vitamin ve mineral kaybına yol açarlar. Kesilen etler de derin dondurucuda 1 gün bekletilmelidir. Etler, küçük parçalara ayrılarak buzdolabı poşetine veya yağlı kağıda sarılarak buzdolabının buzluk bölümünde eksi 2 derecede 5 gün veya derin dondurucuda eksi 18 derecede 3 ay saklanabilir. Et potansiyel riskli besin olduğu için çözdürüldükten sonra hemen pişirilmeli ve tekrar dondurulmamalıdır. Çözdürülecek etin kolaylıkla bozularak zararlı hale gelmesini önlemek için oda ısısında açıkta değil, derin dondurucudan çıkartıldıktan sonra buzdolabında alt raflarda çözdürülmesi sağlanmalıdır."

MuhabirMuhabir

Muhabir

YORUMLAR
1xbetoff.info deneme bonusu veren siteler
Akdeniz Postası Gazetesi