Akdeniz Postası Gazetesi - Anamur Haberleri
HV
28 NİSAN Pazar 10:03
Advert

Deniz, “Cumhuriyet Halk Partisinin 100’üncü Kuruluş Yıl Dönümünü Kutladı”

Ziraat Mühendisi Durmuş deniz, Cumhuriyet Halk Partisinin 100’üncü kuruluş yıl dönümünde mesaj yayımladı.

SİYASET
Giriş Tarihi : 08-09-2023 09:26
Deniz, “Cumhuriyet Halk Partisinin 100’üncü Kuruluş Yıl Dönümünü Kutladı”

 

HAVVA ULU

 

Deniz, “Bugün, Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk tarafından 9 Eylül 1923'te kurulan Cumhuriyet Halk Partisinin 100’üncü kuruluş yıl dönümünü kutluyoruz.

Sizlerin de bildiği gibi milletimiz Kurtuluş Savaşı sonrası yeni bir yönetim şekliyle tanıştı.

Ülkenin ilk siyasi partisi ise Milli Mücadele'nin önderi Mustafa Kemal Atatürk tarafından kuruldu.

Atatürk tarafından "Halk Fırkası" adıyla kurulan partinin adının başına 1924'te "Cumhuriyet" sözcüğü eklendi. 1935'teki dördüncü kurultayda ise bugünkü "Cumhuriyet Halk Partisi" adı benimsendi.

Dünyanın en eski birkaç partisinden biri olan CHP, 1923'ten 1950'ye kadar aralıksız iktidarda kaldı.
12 Eylül 1980 askeri darbesinin ardından, o dönem Bülent Ecevit'in genel başkanlık yaptığı Cumhuriyet Halk Partisi kapatıldı. Parti daha sonra kuruluşunun 69'uncu yıl dönümü olan 9 Eylül 1992 günü tekrar açıldı.

Vekâleten görev alanlar hariç CHP'de genel başkanlık koltuğuna Atatürk, İsmet İnönü, Bülent Ecevit, Hikmet Çetin, Altan Öymen, Deniz Baykal ve Kemal Kılıçdaroğlu oturdu.

 

"Cumhuriyetçilik, Halkçılık, Milliyetçilik, Laiklik, Devletçilik ve Devrimcilik" ilkeleri partinin amblemi olan "altı ok"un felsefesini oluşturmaktadır.

Cumhuriyet Halk Partisi, bu onurlu mirasın sahibi olan milletimizin partisidir. Bugün de hak, hukuk ve adalet için mücadelenin en ön saflarında Cumhuriyet Halk Partisi bulunmaktadır."

Mustafa Kemal Atatürk,  “Benim iki büyük eserim vardır; birisi Türkiye Cumhuriyeti, diğeri Cumhuriyet Halk Partisi’dir.” diyerek aslında Türkiye Cumhuriyetini ve Cumhuriyet Halk Partisini bizlere emanet etmiştir.

Bizler de Cumhuriyet Halk Partisi olarak ATATÜRK ilkelerinden asla ödün vermeden, demokratik, laik, sosyal bir hukuk devleti olmak için tüm gücümüzle yılmadan, yavaşlamadan mücadele etmeye ve her koşulda halkla iç içe olmaya devam edeceğiz.

Köklerini Kuvayı millîye ruhundan alan kurtuluşun ve kuruluşun partisi Cumhuriyet Halk Partisi’nin 100. Yaşı kutlu olsun.”

 

 

 

MuhabirMuhabir

Muhabir

YORUMLAR
1xbetoff.info deneme bonusu veren siteler
Akdeniz Postası Gazetesi