Akdeniz Postası Gazetesi
Akdeniz Postası Gazetesi
EKONOMİ

Belediyeden limon için katma değer projesi

Mersin'in Erdemli Belediyesi tarafından limona katma değer getirecek Limon Entegre İşleme Tesisi Projesi hazırlandı.

Belediyeden limon için katma değer projesi
Paylaş:

AKDENİZ POSTASI

Mersin’de bir ilke imza atacağı belirtilen belediyenin hazırladıkları proje sayesinde limonun suyundan kabuğuna, esansiyel yağından lifine kadar her damlasını katma değerli ürününe dönüştürmeyi hedeflediği bildirildi.
Erdemli Belediyesi’nin öncülüğünde kurulacak olan Entegre İşleme Tesisi ile limon taze olarak satılmasının yanı sıra bir çok şekilde ekonomiye kazandırılacak. Mersin’de bir ilk olarak planan yenilikçi tesis sayesinde sıradan bir işlemenin ötesinde, ileri teknolojiyle donatılmış yapısıyla Mersin ve Erdemli'nin limonuna katma değeri artacak. Projenin teknik, bilimsel ve ar-ge ayaklarını en üst seviyede yürütmek amacıyla Erdemli Belediyesi ile Mersin Üniversitesi (MEÜ) arasında iş birliği protokolü de imzalandı. Erdemli Belediye Başkanı Mustafa Kara ile MEÜ Rektörü Prof.Dr. Erol Yaşar tarafından imzalanan protokol kapsamında akademi dünyasının bilgi birikimi ile belediyenin saha gücünün bir araya getirileceği kaydedildi.
Projede ‘sıfır atık’ ilkesiyle hareket edildiği, kurulacak tesiste meyvenin hiçbir parçasının heba edilmeyeceği ifade edilirken limonun özünden doğal limon suyu (limonata) üretilirken, posası, kabuğu ve atıkları ise sanayinin en kıymetli hammaddelerine dönüştürüleceği aktarıldı.
Kurumdan yapılan açıklamada:" Süperkritik CO ekstraksiyonu teknolojisinin kullanılacağı tesiste limon esansiyel yağından ilaca, kozmetikten gıda endüstrisine kadar pek çok sektörde aranan D-Limonen, gıda ve yem sanayisi için limon lifi ile konsantre hidrosol imal edilecek. Böylece tarımsal atık da ekonomiye geri kazandırılmış olacak. İkinci kalite ürün (ıskarta) ve atıl kalan ürünlerin belediye tarafından katma değere dönüştürülmesi sayesinde çiftçinin ürününe değer katan Erdemli Belediyesi, bölge limonunu işlenmiş ürün olarak pazara sunmayı hedefliyor"denildi.

Bu haber Akdeniz Postası Gazetesi tarafından yayımlanmıştır. İzinsiz kopyalanamaz, alıntılarda kaynak gösterilmesi zorunludur.

EKONOMİ Haberleri

Yorumlar

Editoryal moderasyon aktif

Yorum Yaz

Yorumunuz incelendikten sonra yayın ilkelerimize uygun bulunması hâlinde yayınlanır. Hakaret, iftira ve reklam içeren ifadeler reddedilir.

adlı okura yanıt yazıyorsunuz.
0 / 2000

Bu içeriğe henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın.

Sıradaki Haber
Okumaya devam et LPG'ye dev zam!

Akışın sonuna geldiniz.

sohbet