Akdeniz Postası Gazetesi - Anamur Haberleri
HV
29 NİSAN Pazartesi 19:24
Advert

Anamur’da Muz Üretiminde Tonaj Düşüklüğü

İYİ Parti Tarım Politikalarından Sorumlu İl Başkan Danışmanı ve Tuğrul Tarım işletme sahibi  Ziraat Mühendisi Alper Tahir Tuğrul, Anamurlu çiftçilerine Toprağımızı aşırı gübreleme ve dengesiz Gübre ile öldürmeyelim ki muz üretiminde tonajımız düşmesin dedi.

EKONOMİ
Giriş Tarihi : 04-09-2022 08:56
Anamur’da Muz Üretiminde Tonaj Düşüklüğü

Havva Ulu/

Açıklama yapan İYİ Parti Tarım Politikalarından Sorumlu İl Başkan Danışmanı ve Tuğrul Tarım işletme sahibi  Ziraat Mühendisi Alper Tahir Tuğrul,  “Muz yetiştiriciliği dendiği zaman "dışarıdan" bakan biri için ilk etapta kolay bir üretim, sorunsuz bir sezon ve bol kazanç görülmektedir. Bu sebeple bir çok kişi muz üretimi sektörüne büyük umutlarla giriş yapmıştır Tabi bu durumun körükleyen etmenlerin bazıları ;Muz üretiminde işçiliğin az kişiyle çözülebilmesi,

Piyasada dolaşan bazı menfaatçilerin yatırımcılara yüksek kazanç gibi vaatlerinin verilmesi, Riskler ve maliyetler konusunda gerekli bilgilendirmelerin yapılmaması, Yatırımcıların çoğunun bu konuda bilgisiz olması ,Oysa muz üretimi ciddi bir yatırım ve takip gerektiren bir sektördür. Sezon içinde yapılan bazı hataların telafisi çok zor olmaktadır.

Piyasada dolanan ortalama tonaj rakamları da gerçeği yansıtmamaktadır. Bir çok seranın ortalaması düşük olmakla birlikte bu seraların maliyetleri de diğer seralarda göre daha yüksek olmaktadır.

Yaptığımız anket sonuçları ;

5 tondan az .........% 2

5-6 ton .................% 47

6-7 ton .................%12

7-8 ton .................% 6

8-10 ton ...............% 21

10 ton ve üzeri .....% 10

( Çift işaretleme .....% 2 hesaba katılmamıştır)

Anket sonuçlarına bakılırsa muz üreticisinin ortalama tonaj / ağaç başı

29,3 kg / dal ................ % 49

Ankete katılan üreticilerimizin %49 unun dal ortalaması yaklaşık olarak 29,3 kg gelmektedir.

37,9 kg / dal ................. % 100

Anketimize katılan üreticilerimizin tamamının dal ortalaması yaklaşık olarak 37,9 kg gelmektedir.

Tonajın bu kadar düşük olmasının sebepleri ; Köklerin yeteri kadar kontrol edilmemesi, Seralarda gerekli tahlillerin yapılmaması, Düzgün bir gübreleme çizelgesinin olmaması, Yanlış sulama ve havalandırma , Hastalık ve zararlı takibinin yapılmaması, Bu sektördeki birçok danışman ve ziraatçıların üreticiyi rant kapısı olarak görmesi, Üreticinin kendini geliştirmemesi, Fazla ve gereksiz gübre kullanımı .vb birçok sebep.

Sonuç olarak ortalama tonajlarımız genele vurulduğu zaman çok daha aşağı da düşebilir. Bence yukarıdaki tonajlar iyimser. Üreticimiz kendi kendinin ziraat mühendisi olmamalı ve mutlaka bir ziraat mühendisi arkadaşımız dan Danışmanlık Almalı aksi takdirde cebinden çok paralar çıkar ve bu tonajları bile bulamaz hale gelir. Toprağımızı aşırı gübreleme ve dengesiz Gübre ile öldürmeyelim ki çocuklarımıza verimli topraklar bırakalım.”

MuhabirMuhabir

Muhabir

YORUMLAR
1xbetoff.info deneme bonusu veren siteler
Akdeniz Postası Gazetesi