Akdeniz Postası Gazetesi - Anamur Haberleri
HV
29 NİSAN Pazartesi 07:46
Advert

Anamur’da Halk Yeni Keşif Gününün Netleşmesini Bekliyor!

Danıştay 6. Daire,  Kaledran’da faaliyete başlayan mermer ocağıyla ilgili olarak Mersin Valiliği’nin verdiği “ÇED Gerekli Değildir” kararına karşı Yakacık Köylülerince açılan iptal davasını reddeden Mersin 2. İdare Mahkemesi’nin kararını bozdu.

ANAMUR
Giriş Tarihi : 29-12-2022 08:55
Anamur’da Halk Yeni Keşif Gününün Netleşmesini Bekliyor!

Havva Ulu

GAZİPAŞA’NIN Yakacık ve ANAMUR’un Anıtlı mahallelerini içene alan Kaledran’a açılan mermer ocağıyla ilgili önemli bir gelişme yaşandı.

Danıştay 6. Daire ekonomik değeri yüksek muz, avokado, mango, licthi, pasiflora, pitaya, papaya ve kahve gibi tarımsal ürünlerin yetiştiği Kaledran’a nefes aldıracak bir karara imza attı.

Danıştay, mermer ocağı projesi için verilen “ÇED Gerekli Değildir” kararına karşı açılan iptal davasını reddeden Mersin 2. İdare Mahkemesi’nin kararını bozdu.

KALEDRAN’DA NE OLMUŞTU?

Gazipaşa’nın Yakacık ve Anamur’un Anıtlı mahallelerini içine alan Kaledran’daki yaklaşık 100 hektarlık orman arazisinde, MAPEG tarafından AYTAP adlı firmaya verilen mermer ocağı ruhsatı gereğince, tarım ve orman alanları ile yeraltı su kaynaklarını tehdit eden mermer ocağı projesi için Mersin Valiliği tarafından Ekim 2018’de “ÇED Gerekli Değildir” kararı alınmıştı.

ÇED Sahasına yol açmak için ağaç kesimine başlanmasının ardından Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED), Anamur Ziraat Odası, S.S Anıtlı Köyü Toprak Sulama Kooperatifi ve S.S Çamlıpınar Köyü ve Çevresi Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ile bölgede yaşayan ve her iki köyde taşınmazı bulunan vatandaşlar projeye karşı dava açmışlardı.

Mersin 1. İdare Mahkemesi’ne açılan bu davada, tarım alanlarına ve su kaynaklarına zarar vereceği öne sürülen mermer ocağı projesi için verilen “ÇED Gerekli Değildir” kararının hukuka aykırı olduğu kaydedilerek iptali istenmişti.

Bu arada, ruhsat sahasının yaklaşık 23 hektarlık kısmı olan ÇED sahasının içinde 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı bulunduğu da ortaya çıkmıştı.

Sonrasında, söz konusu mermer ocağının Anıtlı kadar Yakacık’ı da etkileyeceğini, mermer ocağı faaliyetinin zararlı etkilerinden Yakacık halkının da zarar göreceğini belirterek Mersin 2. İdare Mahkemesi’ne dava açılmıştı.

MAHKEME ÇED GEREKLİ DEĞİLDİR KARARININ İPTALİ İSTEMİNİ REDDETMİŞTİ

Mersin 2. İdare Mahkemesi, Yakacıklı vatandaşlar tarafından “ÇED Gerekli Değildir” kararının iptali için açılan davayı, 2 Haziran 2022 tarihinde, süresi içinde açıl madığı gerekçesiyle reddetmişti. Bunun üzerine harekete geçen davacılar, söz konusu mahkeme kararına karşı temyiz yoluna başvurmuşlardı.

DAVACILAR KARARIN İLAN EDİLMEDİĞİNİ İLERİ SÜRDÜ

Bölgede mermer ocağı açılmasını istemeyen davacı Yakacıklı vatandaşlar, Mersin 2. İdare Mahkemesi’nin aksine söz konusu kararın köylerinde ilan edilmediğini, olayı duyduktan sonra yasal süresi içinde dava açıldığını ileri sürerek Mersin 2. İdare Mahkemesi’nin verdiği kararın bozulması için temyiz başvurusunda bulunmuşlardı.

“DANIŞTAY VATANDAŞLARIN “HAK İHLALİ” YAŞADIĞINA HÜKMETTİ”

Yakacıklı davacıların temyiz başvurusu, Danıştay 6. Dairesince kabul edildi.

2577 sayılı kanunun 49’uncu maddesine göre davacıların haklı olduğuna dikkat çeken Danıştay 6. Daire, vatandaşlar tarafından açılan davayı süre aşımı nedeniyle reddeden Mersin 2. İdare Mahkemesi’nin kararını bozarak, “ÇED Gerekli Değildir” kararının bölge halkına duyurulmadığına, halka gerekli bilgilendirme yapılmadığına ve vatandaşların “hak ihlali” yaşadığına hükmetti.

HALK YENİ KEŞİF GÜNÜNÜN NETLEŞMESİNİ BEKLİYOR

Öte yandan, Anıtlı ve Çamlıpınar köyünde yaşayan vatandaşlarca açılan davada, Mersin 1. İdare Mahkemesi esasa girerek keşif kararı almıştı. Ancak 14.12.2022 tarihinde yapılması planlanan keşif hava muhalefeti nedeniyle ertelenmişti.

Aytap Madencilik firması tarafından ormanlık alanda yaratılan tahribat nedeniyle endişe içinde olan yöre halkı, acilen yeni keşif gününün belirlenmesini ve yürütmenin durdurulmasını istiyor.

MuhabirMuhabir

Muhabir

YORUMLAR
1xbetoff.info deneme bonusu veren siteler
Akdeniz Postası Gazetesi