HAVVA ULU

Anamur’a yıllar sonra yağan kara sevinen vatandaşlar şu sıralarda sevinç yerini gece tutulan don nöbetlerine bıraktı. Anamur’da seracılıkla uğraşan çiftçiler, özellikle akşam saatlerinde sıcaklığın düşmesiyle birlikte seralarında sobalar yakarak bitkileri korumaya çalışıyor.

Muz eken üretici, seraların ısısını 5 derecenin altına düşürmemek için büyük çaba sarf etti. Üretici, seralarda kullanılan çeşitli iklimlendirme sistemleriyle hem muz bitkilerini hem de ürün verimini korumayı hedefliyor. Hava sıcaklığı 5 dereceye düştüğünde otomatik olarak harekete geçen iklimlendirme sistemlerinin yanı sıra, geleneksel yöntemlerle de seraların ısısı korunmaya çalışılıyor. Üretici, kullanılan iklimlendirme sistemleri arasında termosifon sistemiyle ısıtılan sıcak suyun buharının yanı sıra, dumanlama yöntemini de kullanıyor.

Muzun başkenti Anamur’da muz üretimi yapan çiftçiler, emeklerinin boşa gitmemesi için zorlu şartlara rağmen mücadele etmeye kararlı olduklarını belirterek" Seraları don vurmasın diye nöbetteyiz. Hata götürmeyen tek meslek. Bu soğuklara karşı ne kadar soba yakacağız bilmiyorum. Muzun dışında sebze seraları ve çilek seralarında da aynı durum hakimdi.

Her 2 saatte bir seraları kontrol ediyoruz. Mecburen soba yakacağız,dumanlama ve su açılarak dereceyi düşürmemeye dikkat edeceğiz.. Çünkü don nöbeti beklemesek ürünler üşür ve hiçbir şeye yaramaz" dedi.