Akdeniz Postası Gazetesi - Anamur Haberleri
HV
29 NİSAN Pazartesi 03:23
Advert

Kocamaz’dan , Aile ve Gençlik Fonu Kurulması Hakkındaki Kanun Teklifi

İYİ Parti Mersin Milletvekili Burhanettin Kocamaz Grubu adına TBMM Genel Kurulunda; Aile ve Gençlik Fonu Kurulması Hakkındaki Kanun Teklifi ile ilgili konuşma Yaptı.

SİYASET
Giriş Tarihi : 17-11-2023 14:12
Kocamaz’dan , Aile ve Gençlik Fonu Kurulması Hakkındaki Kanun Teklifi

NUH AKKUŞ

76 Sıra Sayılı Aile ve Gençlik Fonu Kurulması Hakkında Kanun Teklifi’nin 2. maddesi üzerine grubu adına söz aldı.

 Değerli Milletvekilleri,

 Teklif ile Aile ve Gençlik Fonu adı altında yeni bir fon kurulmakta.  Fonun gelirlerinin önemli bir kısmı kamu kaynaklarından sağlanacak ve idaresi 5 Bakan Yardımcısı tarafından yürütecek. Fon, yeni evlenecek gençlere evlilik kredisi sağlayacak.

 Hükümet, fon konusunda zaten bize göre “sabıkalı” durumdadır.

Mesela İşsizlik fonunu, işsiz vatandaşlarımızdan daha çok işverenler kullanmakta.

Hükümette dara düştükçe işsizlik fonunu amacı dışında ve alakasız konularda kullanmaktadır. 

 Sayın Başkan, Değerli Milletvekilleri,

 Sayın Cumhurbaşkanının evlilik kredisi vaadini 15 Ağustos 2023 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine taşımıştım. Bu konuda Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sayın Cevdet YILMAZ’ın cevaplandırması amacıyla da yazılı soru önergesi vermiştim.                             

Soru önergemde:

  Yeni evlenecek çiftlere seçim öncesi söz verilen faizsiz 150 bin lira evlilik kredisi uygulaması bugüne kadar hangi gerekçelerle ve niçin başlatılamamıştır? Ne zaman başlatmayı planlıyorsunuz? diye sormuştum.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sayın Yılmaz, soru önergeme soruyu ıskalayarak, 1 Ekim 2023 tarihinde konunun Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın görev ve yetki alanına girdiğini belirterek cevap bile vermeden adres göstermişti. 

 

 

Devletin başı kim?

Milletvekili Kocamaz, “Evlilik yardımı konusunda Sayın Cumhurbaşkanı söz vermedi mi?

Maliye Bakanlığı kime bağlı?

Türkiye’deki bütün kurumlar Cumhurbaşkanlığı’na bağlı değil mi?

Hiç kimse sorumluluk almak istemiyor.  Herkes topu bir başkasına atarak soruya cevap verdiğini, bir çözüm ürettiğini zannediyor.

Ülke maalesef uygulanan bu sistemle tam anlamıyla adeta “Muz Cumhuriyeti” ne dönüşmüştür. 

Sayın Başkan, Değerli Milletvekilleri,

 Ekonomideki kötü gidişata bağlı olarak artan yoksulluk, ülkemizin en temel ve en önemli sorunu haline gelmiştir.

Dört kişilik bir ailenin açlık sınırı Ekim ayında 13 bin 684 TL’ye, yoksulluk sınırı ise 44 bin 573 TL’ye yükselmiştir.

Artan hayat pahalılığı karşısında aileler ve gençler “perişan” vaziyettedir.

Milyonlarca aile sosyal yardımlarla yaşamaya çalışmakta, gençler de işsizlik sorunu ile başbaşa kalmış, istikbalini yurtdışında aramaya başlamıştır.

2017 yılında 3,2 milyon haneye sosyal yardım yapılırken, bu rakam 2022 yılında 4,4 milyon haneye çıkmıştır. 2021 yılında borcundan dolayı 424 bin 751’ hanenin elektriği kesilmiştir. 

Ülkemizdeki evlenme oranı azalırken, boşanma sayıları da artmıştır. Evli çiftler arasında İlk 5 ve 10 yıl içinde boşanma sayıları pik yapmıştır. Yaşanan hayat pahalılığı ve işsizlik karşısında genç nüfus evlense de evliliklerini yürütemez hale gelmiştir.

2003 yılında nüfusumuz 66 milyon iken her yıl 565 bin 468 kişi evlenirken aradan geçen 18 yıla rağmen nüfusumuz 85 milyona ulaşmış, evlenenlerin sayısı da artması gerekirken bu sayı maalesef 2021 yılında 563 bin 140 kişiye düşmüştür.

Buna karşılık, 2021 yılında 175 bin 779 olan boşananların sayısı 2022 yılında 180 bin 954’e yükselmiştir.

Gençlerimiz başta işsizlik olmak üzere barınma, beslenme ve ulaşım konusunda sorun yaşamaya başlamış, anlatılan toz pembe tablolara rağmen bu hükümet döneminde evlilik kredilerine muhtaç hale getirilmiştir.

Yine Sayın Cumhurbaşkanı gençlere, "Gerçek hayattan kopmayın. Demli bir çay ve aromalı bir kahve eşliğinde yapılan karşılıklı sohbetin getirdiği sosyalleşmeyi asla ihmal etmeyin. Ülkemizi ve dünyayı gezmek için şartlarınızı zorlayın" diyerek adeta dalga geçmiştir. 

Gençlerimiz bugün bırakın dünyayı gezmeyi çay içecek ve okudukları şehirlerden ailelerinin yanına gidebilecek otobüs parasını bulamaz hale gelmiştir.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın 22 yılda bugüne kadar yapamadığı hizmetleri böyle bir fon bulunmadığı için mi? Yapmamıştır.

Bu kürsüden açıkça söylüyorum,

Kurulacak olan bu fondan ailelere ve gençlere her hangi bir pay çıkmaz! Çıksa çıksa fon yöneticilerine yeni bir huzur hakkı çıkar. diyor. 

Bu vesileyle, Yüce Meclisi saygıyla selamlıyorum.”

MuhabirMuhabir

Muhabir

YORUMLAR
1xbetoff.info deneme bonusu veren siteler
Akdeniz Postası Gazetesi