Akdeniz Postası Gazetesi - Anamur Haberleri
HV
02 MAYIS Perşembe 15:43
Advert

Dünya Ruh Sağlığı Günü nedir?

Anamur İlçe Sağlık Müdürlüğü Sağlıklı Hayat Merkezi Ruh Sağlığı Birimi, 10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü'ne ilişkin yazılı açıklama yaptı.

SAĞLIK
Giriş Tarihi : 12-10-2023 08:40
Dünya Ruh Sağlığı Günü nedir?

HAVVA ULU

Dünya Ruh Sağlığı Günü her yıl 10 Ekim tarihinde kutlanıyor. Dünya Ruh Sağlığı Günü 2023 teması da belli oldu. Ruh sağlığı ve ruh hastalıklarının toplumda farkındalığını ve anlaşılırlığını artırmak amacıyla 1992 yılından bu yana her yıl 10 Ekim'de kutlanmaktadır. Belirlenen tema çerçevesinde yeni neslin ruh sağlığının korunması ve güçlendirilmesi konusunda farkındalık yaratmayı, uzun vadeli çalışmalarda ise gençlerin dayanıklılığını arttırmayı ve önlenebilir ruhsal hastalıkları önleme hedeflenir.

10 EKİM DÜNYA RUH SAĞLIĞI GÜNÜ 2023 TEMASI NEDİR, NEDEN KUTLANIR?

Bu yıl Dünya Ruh Sağlığı Günü ana teması “Ruh Sağlığı Evrensel Bir İnsan Hakkıdır.” olarak belirlenmiştir.

Dünyada 2019 yılı öncesi dönemde yaklaşık 970 milyon insanın ruh sağlığı bozukluğu yaşadığı belirtilmektedir.  Dünya genelinde her 100 ölümden birinin intihar sonucu gerçekleştiği ifade edilmektedir.  Dünya Ekonomik Forumu’ndan araştırmacılar, ruh sağlığıyla ilgili geniş bir tanım altında yer alan durumların 2010 yılında dünya ekonomisine yaklaşık 2,5 trilyon dolarlık bir maliyet getirdiğini hesaplamışlardır. Bu bilgiler ışığında ruh sağlığının halk sağlığı bakış açısı ile de ne kadar önemli olduğu açıkça görülmektedir.

Dünya Sağlık Örgütü’nün Kapsamlı Ruh Sağlığı Eylem Planı (2013-2030) dört temel hedefe sahiptir:

1. Daha etkili liderlik ve yönetişim sağlama

2. Kapsamlı, entegre ve duyarlı toplum tabanlı bakım sağlama

3. Geliştirme ve önleme stratejileri oluşturma

4. Güçlü bilgi sistemleri oluşturarak, araştırmalar yaparak kanıtlara ulaşma

Ruh sağlığı problemleri ile yaşamımızın herhangi bir döneminde karşılaşabiliriz. Örneğin küresel olarak, 10- 19 yaş grubundaki her yedi gençten biri ruh sağlığı sorunu yaşamaktadır. İntihar, 15-29 yaş arasındaki gençler arasında ölümlerin dördüncü başlıca nedenidir.  İleri yaştaki kişilere baktığımızda da ruh sağlığının önemini görebilmekteyiz. Yaşlı yetişkinler arasında ruhsal ve sinirsel bozukluklar, sakatlığa bağlı yaşam yılları (DALY) içinde %6,6'lık bir paya sahiptir. Altmış yaş ve üzeri yetişkinlerin yaklaşık %15'i ruh sağlığı sorunu yaşamaktadır. Kendine zarar verme nedeniyle ölümlerin yaklaşık dörtte biri 60 yaş ve üzeri insanlarda görülmektedir.  Yaşam boyu karşılaşabileceğimiz ruh sağlığı problemleri ve genel anlamda ruh sağlığı hayat kalitemiz ile yakından ilişkilidir. Ruh sağlığının istenilen şekilde olması iyi bir yaşam sürdürülebilmeyi, kişisel potansiyeli gerçekleştirebilmeyi, toplumda üretken bir şekilde yer alabilmeyi, stres ve zorluklar karşısında dirençli olabilmeyi sağlar.

Dünya Sağlık Örgütü’nün 2022’de yayımladığı Dünya Ruh Sağlığı raporu: Herkes İçin Ruh Sağlığını Dönüştürme adlı raporuna göre daha iyi ruh sağlığı için üç dönüştürücü yol vardır:

 a) Değeri ve Bağlılığı Derinleştirmek: İçsel değeri anlamak ve takdir etmek, ruh sağlığı sorunu yaşayan insanların topluma dahil olmasını teşvik etmek, ruhsal ve fiziksel sağlığı aynı önceliğe sahip kılmak, sektörler arası iş birliğini artırmak, ruh sağlığına daha fazla yatırım yapmak.

b) Çevreleri Yeniden Şekillendirmek

c) Ruh Sağlığı Bakımını Güçlendirmek: Toplum tabanlı hizmet ağları oluşturmak, psikiyatri hastanelerindeki nezaret bakımından uzaklaşmak, bakım seçeneklerini çeşitlendirip genişletmek, ruh sağlığını herkes için uygun fiyatlı ve ulaşılabilir kılmak, bireye odaklı ve insan haklarına dayalı bakımı teşvik etmek, deneyimi olan insanları dahil edip güçlendirmek.

Dünyada ve ülkemizde gelişen ekonomik, siyasi, sağlık gibi alanlarda yaşanan krizlerde toplumun yapı taşını oluşturan bireylerin ruh sağlığını korumak büyük önem arz etmektedir.

Danışmak istediğiniz bir konu varsa ve Ruh Sağlığınız konusunda bir problem yaşadığınızı düşünüyorsanız Anamur İlçe Sağlık Müdürlüğü Sağlıklı Hayat Merkezi Ruh Sağlığı Birimi’ne (Psikolog ve Sosyal Çalışmacı) danışabilirsiniz.

MuhabirMuhabir

Muhabir

YORUMLAR
1xbetoff.info deneme bonusu veren siteler
Akdeniz Postası Gazetesi