HAVVA ULU

Türkiye’de belirli bölgelerde doğal olarak yetişen, dünyada birkaç ülke dışında üretimi yapılamayan ve geçen yıllarda Türkiye'de ilk defa Mersin’de Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü’nde kurulan bir serada üretimi yapılan 'kuzugöbeği mantarı’ Anamur’da doğada çıkmaya başladı.

Genellikle nemli topraklarda bulunan ve nisan ayında gözle görülebilir hale gelen kuzu göbeği mantarları herhangi bir tohum atılarak değil, doğal yollarla yetişiyor. Şifa kaynağı bitkiler arasında gösterilen, bağırsak ve mide hastalıklarında tedavi edici özellikte olduğu belirtilen kuzugöbeği mantarı nisan ve mayıs aylarında yağmurun ardından sedir, çam, köknar, meşe ağaçlarının dibinde yetişiyor.

Kuzugöbeği mantarı yalnızca lezzetiyle değil, yüksek besin değerleriyle de dikkat çekiyor. B1, B2 ve C vitaminleri açısından zengin olan bu mantar, bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olurken, sağlıklı beslenmeye önem verenlerin sofralarında da yerini alıyor.

Lezzeti ve besin değeriyle gurme mutfaklarda aranan kuzu göbeği mantarının fiyatı da oldukça yüksek.Anamur ve çevresindeki doğaseverler, bu kıymetli mantarı toplamak için doğaya akın ediyor.