Akdeniz Postası Gazetesi - Anamur Haberleri
HV
02 MAYIS Perşembe 05:00
Advert

2. Uluslararası Mersin Edebiyat Festivali başladı

Mersin Büyükşehir Belediyesince bu yıl 'Yenileşmeler’ temasıyla ikincisi düzenlenen ve konuk ülkenin Fransa olduğu ‘Uluslararası Edebiyat Festivali’ başladı.

KÜLTÜR - SANAT
Giriş Tarihi : 13-01-2024 07:34
2. Uluslararası Mersin Edebiyat Festivali başladı

AKDENİZ POSTASI

Mersin Büyükşehir Belediyesince bu yıl 'Yenileşmeler’ temasıyla ikincisi düzenlenen ve konuk ülkenin Fransa olduğu ‘Uluslararası Edebiyat Festivali’ başladı. 4 gün sürecek festivalde hem Türk hem de Fransız edebiyatı üzerine önemli bilgi paylaşımları yapılacak.
Kongre ve Sergi Sarayında ‘Edebiyatın Kimliği’ konu başlığı ile başlayan Edebiyat Festivalinin ilk gününde, edebiyat alanında birbirinden önemli yazar ve şairler Mersinlilerle buluştu. Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı tarafından gerçekleştirilen festivalin açılış konuşmaları Kültür ve Sosyal İşleri Dairesi Koordinatörü, Opera Sanatçısı Bengi İspir Özdülger ve Festival Direktörü Cemal Sakallı ve tarafından yapıldı.

“Yaptığımız çalışmalarda her zaman sanatın ve sanatçının destekçisi olduk”
Özdülger, Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak kültürel ve sanatsal çalışmaların ne kadar önem taşıdığının ve bu çalışmaların halka her şekilde yayılması gerektiğinin bilincinde olduklarını vurguladı. Özdülger, “Sanat bizim vazgeçilmezimiz. Yaptığımız çalışmalarda her zaman sanatın ve sanatçının destekçisi olduk, olmaya da devam edeceğiz. Sanatın en önemli dinamiklerinden ve disiplinlerinden bir tanesi olan edebiyatla bir araya gelmiş olmanın ayrı coşku ve heyecanını duyuyoruz. Uluslararası Mersin Edebiyat Festivali bizim çok önemsediğimiz bir çalışma” dedi. Mersin’in kültür ve sanat dolu bir şehir olduğuna işaret eden Özdülger, “Mersinimiz; sanatsal değerler anlamında gerçekten çok zengin, çok değerli sanatçılara ev sahipliği yapan, bu topraklarda büyüyen birçok önemli şair ve yazarı yetiştirmiş bir şehir. Bu bakımdan şanslı şehirlerden biriyiz. Böyle bir festivali şehrimize kazandırmanın da gurur ve mutluluğunu yaşıyoruz” ifadelerine yer verdi.

"Biz bu festivalle arınmayı, yenileşmeyi murat ettik”
Açılışta konuşan Festival Direktörü Cemal Sakallı, “Bu festivalle edebiyatımızda yeni olanın ne olduğunu ya da olup olmadığını anlamaya çalışacağız. Konuşulanlar, söylenenler üzerine düşüneceğiz. Çünkü anlatılar bir düşünme ortamı oluşturur. Yazarlarımız, buradaki sözleriyle bize düşünme fırsatı verecekler. Onların söyledikleri üzerine düşüneceğiz. Festivalimize katılarak hayatımıza ışık düşüren, zihnimize zindelik katan, bakışımızı, görüşümüzü çoğaltan yazarlarımıza şükran duygularımı sunuyorum. Davetimizi çekincesiz kabul eden, yazı masalarından kalkıp bize gelen yazar dostlarımıza çok teşekkür ediyorum. Edebiyat ve sanat bir arınmadır. Biz bu festivalle arınmayı, yenileşmeyi murat ettik” diye konuştu.
Festivalde Fransız şair ve yazar Michel Cassir, ‘Şiir; köklerden sıradan yüceliğe’ konu başlıklı konferansı ile bilgiler paylaştı. Ardından yazar Sema Kaygusuz ise ‘Tekneyi sırtlanmak’ konu başlıklı konferans verdi.

Festival, keyifli ve bilgi dolu söyleşilerle başladı
‘Edebiyatın kimliği’ konu başlığı altında gerçekleştirilen ilk söyleşi yazar ve şair Celal Soycan’ın ‘Edebiyat ve dil üzerine poetik notlar’ oldu. ‘Bir kalemin topografyası’ konu başlığında söyleşi gerçekleştiren bir diğer yazar da Mesut Varlık’tı. Ardından çevirmen, araştırmacı yazar Tuncay Birkan, ‘Türk yazarının muhalifliği öğrenmesi’ konu başlığında gerçekleştirdiği sohbetle katılımcılardan tam not aldı.
Festivalin ‘Mersin’den poetikalar ve şiirler’ başlığıyla gerçekleşen ‘Okumalar’ bölümü de birbirinden değerli şairlerin şiirlerini okumasıyla sürdü. Şair Yonca Yaşar’ın moderatörlük yaptığı, şair Aydan Yalçın, Sadık Yaşar, Mitat Çelik ve Yonca Yaşar’ın şiirlerini okuduğu bu bölümü de katılımcılar ilgiyle dinledi. Söyleşinin ardından gerçekleştirilen ‘Mersin: sanatın ve sanatçının kenti’ sergisinde de Mersinli şair ve yazarların eserlerinin yer aldığı fotoğraflar sunuldu. Festivalin ilk günü gerçekleştirilen piyano dinletisi ile sürdü. Festivalde katılımcılara plaket ve çiçek taktimi yapıldı.
(HSK-HSK-Y)

MuhabirMuhabir

Muhabir

YORUMLAR
1xbetoff.info deneme bonusu veren siteler
Akdeniz Postası Gazetesi