Akdeniz Postası Gazetesi - Anamur Haberleri
HV
02 MAYIS Perşembe 13:00
Advert

Akdeniz Üniversitesi’nden Bakan Çavuşoğlu’na Fahri Doktora Unvanı

Akdeniz Üniversitesi’nde Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun katılımları ile 2022-2023 Akademik Yılı Açılış Töreni ve Fahri Doktora Töreni gerçekleştirildi.

EĞİTİM
Giriş Tarihi : 31-10-2022 20:06   Güncelleme : 31-10-2022 20:06
Akdeniz Üniversitesi’nden Bakan Çavuşoğlu’na Fahri Doktora Unvanı

 

 

 

Akdeniz Üniversitesi’nde 2022-2023 Akademik Yılı Açılış Töreni ve Fahri Doktora Töreni Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun katılımları ile gerçekleştirildi. Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan’ın Üniversite Tören Alanında Atatürk Anıtına çelenk sunumu ile başlayan Açılış Töreni, Atatürk Konferans Salonu’nda Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun ‘Belirsizlikler Çağında Çok Yönlü, Vizyoner Diplomasi: Türkiye Örneği’ başlıklı İlk Ders sunumu ile devam etti. Törende Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na fahri doktora unvanı tevcih edildi. Bakan Çavuşoğlu’na Rektör Prof. Dr. Özlenen Özkan tarafından biniş giydirilerek fahri doktora diploması takdim edildi.   

AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ’NDEN FAHRİ DOKTORA ALMAK ONURDUR

Törende konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu katılımcılara Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın selamlarını iletti. Fahri doktoranın tevcih edileceğini öğrenince hem duygulandığını hem de gurur duyduğunu belirten Bakan Çavuşoğlu, “Sizlerle beraber olmama vesile olan Saygıdeğer Rektörümüz Prof. Dr. Özlenen Özkan’a ve akademik kadroya çok teşekkür ederim. Akdeniz Üniversitesi gibi çok kıymetli bir eğitim yuvasından bu fahri doktora unvanını almak benim için bir onurdur. Üniversite Senatomuza şükranlarımı sunuyorum.” dedi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı Türkiye Yüzyılı vizyonuna üniversiteden de katkı beklediklerini ifade eden Bakan Çavuşoğlu, “Cumhuriyetimiz 100. yılını kutlayacağımız 2023’te bunu somutlaştırma için sizlerin katkılarını bekliyoruz.” diye konuştu.

BAKANDAN ‘ÇOK YÖNLÜ VİZYONER DİPLOMASİ’ DERSİ

“Belirsizlikler Çağında Çok Yönlü, Vizyoner Diplomasi: Türkiye Örneği” konusunda verdiği ilk ders konuşmasında Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu yurt dışında ve yurt içinde üniversitelerle, sivil toplum kuruluşlarıyla bir araya gelerek, dış politika teori ve pratiklerini paylaştığını belirtti. Konuşmasının ilk bölümünde küresel sistemi ve dönüşümünü ikinci bölümde ise Türkiye’nin bu dönüşümde oynadığı role değinen Bakan Çavuşoğlu, Siyasi tarih disiplinine bakıldığı zaman, dünyadaki dönüşümler önce derin bir kırılma ardından yeni sistemin kurulması şeklinde ilerlediğinden bahsetti.

TEKNOLOJİNİN DÖNÜŞTÜRÜCÜ GÜCÜ

Teknolojinin dönüştürücü gücünün hayatın her alanında hissedildiğinin altını çizen Bakan Çavuşoğlu, “Yapay zeka, süper bilgisayarlar ve siber uzay birer potansiyel çatışma sahası olarak öne çıkıyor. Teknolojinin sunduğu imkânlar yine önce silah endüstrisinde kullanılıyor. Teknolojik gelişmeler, hayatın akışını da hızlandırıyor. Bir bakıma tarih hızlanıyor. İşte bu ortamda, bir yandan tarih hızlanırken bir yandan da görüş mesafesi azalıyor. Tarihin hızlandığı bu dönemler aynı zamanda yeni bir uluslararası sistemin doğum sancıları anlamına geliyor. Bugün uluslararası sistem köklü bir değişim yaşıyor. Bu kargaşada, Soğuk Savaş’ın genetik kodlarını taşıyan uluslararası ilişkiler teorileri de yeniden tanımlanıyor. Buna “Batı Sonrası Uluslararası İlişkiler” deniyor ve bu konuda literatür her geçen gün genişliyor. Yani dünyadaki dönüşümü okumak için teori de dönüşüyor. Zaten sosyal bilimler, tıpkı hayat gibi dinamik ve organik bir alan. Değişimi okumak için bize lensler sunan teoriler de sürekli gelişiyor, değişiyor” diye konuştu.

TÜRKİYE KÜRESEL AKTÖR

Bakan Çavuşoğlu, uluslararası bu tabloda Türkiye’nin de farklı alternatiflere hazırlanması gerektiğini belirterek, Türkiye’nin “iki sistem arasında” dengeli, aktif ve vicdani bir dış politika izlediğini kaydetti. Bu sayede Türkiye’nin bölgesel aktör konumundan küresel güç konumuna yükseldiğini kaydeden Çavuşoğlu, sadece gelişmeleri izleyip tepki geliştirerek dış politika yapma devrinin artık sona erdiğini bildirdi. Gelişmeleri öngörmek ve yönlendirmenin önemli olduğunun altını çizen Bakan Mevlüt Çavuşoğlu, “Bu nedenle, bugünkü temamızda yer alan, çok yönlü ve vizyoner dış politika, Türk diplomasisi için bir zorunluluk. Küresel sistemdeki değişim zorunluluğuna dikkat çeken en etkili ülkelerden birinin Türkiye olması bir tesadüf değil. “Dünya beşten büyüktür” veya “Daha adil dünya mümkün” çağrıları, küresel reform çabalarında kullanılan söylemler. Bu diplomasi anlayışıyla yenilikçi politikalar geliştirdik. 2019’da ilan ettiğimiz “Yeniden Asya” girişimi, Asya’nın yükselişini, yani zamanın ruhunu yakalayan bir politika. Köklerimizin bulunduğu Asya’nın bir parçasıyız.1000’den fazla eylem unsuruyla, farklı alanlardaki işbirliğimize derinlik kazandırıyoruz” dedi. Antalya Diplomasi Forumu’ndan (ADF) övgüyle bahseden Çavuşoğlu, ADF’nin kısa sürede Türk dış politikasının yumuşak gücünü artıran bir aktör haline geldiğini işaret etti.

DİJİTAL DİPLOMASİDE EN AKTİF BAKANLIĞIZ

Yenilikçi girişimlerden dijital diplomasiden de bahseden Çavuşoğlu, “Dış politikada teknoloji kapasitemiz artıyor. Konsolosluk hizmetleri, kamu diplomasisi, siber güvenlik, dış politika analizi alanlarında büyük veri, yapay zeka gibi teknolojinin dönüştürücü gücünden yararlanıyoruz. Geleceğin trendleri, muhtemel çatışma noktalarını tahminde dijital imkânlardan yararlanmak için bu alanda önde gelen kurumlarla temaslarımızı artırıyoruz. Sosyal medyada dünyadaki en aktif Dışişleri Bakanlıkları arasındayız. Türkçe Twitter hesabımız takipçi sayısı bakımından Dışişleri Bakanlıkları arasında Avrupa’da birinci, dünyada beşinci sırada. İnternet sitemiz 10 dilde yayın yapıyor” dedi.

TÜRKİYE ARABULUCULUKTA ÖNCÜ ROLDE

Yenilikçi adımlardan en önemlisinden birinin Türkiye’nin arabuluculuktaki öncü rolü olduğunu vurgulayan Bakan Çavuşoğlu, soğuk savaş sonrası hızlanan barış çalışmaları sosyal bilimlerin önemli dallarından biri haline geldiğini aktardı. BM, AGİT ve İİT Arabuluculuk Dostlar Gruplarında aynı anda eş başkanlığı yürüten tek ülkenin Türkiye olduğunu işaret eden Çavuşoğlu, “Bugüne kadar 8 kez İstanbul Arabuluculuk Konferansı, 3 kez İİT Üyesi Ülkeler Arabuluculuk Konferansı düzenledik. Sahadaki arabuluculuk çabalarımızın çok örneği var. Çoğunu biliyorsunuz. Artık, geleceğin arabulucularına ülkemizde eğitim veriyoruz. Afrika Açılımı politikamız, somut sonuçlar vermeye başladı. 2002’de 12 olan temsilciliğimiz bugün 44 oldu. Ticaretimiz aynı dönemde 4,3 milyar Dolar’dan 34,5 milyar Dolar’a yükseldi. 2022 sonunda 45 milyar Dolar öngörülüyor. Neredeyse 10 kat. Latin Amerika’da temsilciliklerimiz ise 6’dan 19’a, ticaretimiz 1 milyar Dolar’dan 15 milyar Dolar’a çıktı. 20 sene önce tüm Latin Amerika ülkeleriyle 1 milyar dolarlık ticaret yapıyorduk, bugün 15 milyar dolara çıktı. Bu sene 20 milyar dolar hedefine doğru ilerliyoruz” diye konuştu.

HER ÜLKE GÜCÜ KADAR KONUŞABİLİR

Bakan Çavuşoğlu, Doğu-Batı arasında kritik bir omurga oluşturan Türk dünyası, “Orta Koridor’un önem kazanmasıyla daha da ön plana çıktığını belirtti. Yenilikçi ve aktif adımların gerçekleştirilebilmesi için hem güçlü hem de güven duyulan bir aktör olunması gerektiğinin altını çizen Bakan Çavuşoğlu, içeride milli gücü oluşturan unsurlarda gerekli sinerji sağlanamazsa dışarıda da başarılı olunamayacağını kaydetti. Her ülkenin gücü kadar konuşabileceğini vurgulayan Bakan Çavuşoğlu, “Biz diplomaside gücümüzü, en dinamik güç unsurumuz olan gençliğimiz başta olmak üzere milletimizden alıyoruz. Geleneğimiz ve medeniyetimiz bizim şansımız. Milli gücümüzün önemli bir bileşeni. Hariciyemizin köklü geçmişi de bu mirasın bir sonucu. Ancak, bugüne adapte olmak ve geleceğe hazırlanmak bundan daha önemli. O yüzden sürekli dinamik, sürekli atak olmalıyız. Ancak bu sayede Cumhuriyetimizin önümüzdeki asrını tüm dünyada “Türkiye Yüzyılı” yapma hedefimize ulaşırız” açıklamalarında bulundu.

İLHAM VERİCİ BİR ÖNDERLİK

Törenin açılış konuşmasını yapan Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan Akademik Yıl Açılış töreninin yanında Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na Akdeniz Üniversitesi olarak “Fahri Doktora” unvanı tevcih etmenin mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. Rektör Özkan, “Girişimci ve İnsani Dış Politika Anlayışıyla vizyoner bir diplomasi için ilham verici bir önderlik sergileyen Dışişleri Bakanımız Sayın Mevlüt Çavuşoğlu’na Üniversitemiz Senatosu tarafından oy birliği ile “Fahri Doktora” unvanı verilmesi kararı alınmıştır. Ülkemizin uluslararası alanda gösterdiği başarılı temsiliyle ilgili her tarafın takdirini toplamış önemli bir devlet adamına bu kez Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi dalında Fahri Doktora unvanı tevcih etmek bizim için büyük bir gururdur.” ifadelerini kullandı.

DESTEKLERİ İÇİN ÇAVUŞOĞLUNA TEŞEKKÜR

Bir kurumun ve şehrin gelişmesi için iç ve dış destek olarak iki faktörün önemli olduğunu belirten Rektör Özkan, “Bir üniversitenin gelişimi sadece öğrencisi, öğretim üyesi, yöneticileri ile olmaz. Onu tüm şehrin hatta ülkenin sahiplenmesi gerekir. Biz bu konuda çok şanslıyız. Hem Antalya hem de Akdeniz Üniversitesi olarak. Sayın Dışişleri Bakanımız Mevlüt Çavuşoğlu’nun desteğini her daim koşulsuz hissettiğimiz için. Sayın Bakanımızın şehrimiz ve üniversitemize olan katkıları elbette saymakla bitmez ama özellikle tüm dünyanın gözlerini Antalya’ya çeviren, şehrimizin marka değerini artıran G20 Antalya Zirvesi ve artık geleneksel hale gelmiş olan Antalya Diplomasi Forumu gibi önemli etkinliklerde olan rolü ile tarihe geçmiştir.” diye konuştu.

TÜRKİYE YÜZYILI HEDEFLERİNİ DESTEKLİYORUZ

Cumhurbaşkanın Türkiye Yüzyılı Tanıtım Toplantısı’nda açıkladığı hedeflerine Akdeniz Üniversitesi olarak katkı sunmak için çalıştıklarını kaydeden Rektör Özkan, bu kapsamda Uluslararası sıralamalardaki ilk 500’e girme, uluslararası öğrenci sayısını 1 milyona çıkartma hedeflerine Akdeniz Üniversitesi olarak, şehrin uluslararası kimliğine yakışır bir destek vermek için çalıştıklarını ifade etti. Rektör Özkan son olarak “Antalyalı olarak, turizm ve tarımın ardından şehrimizin diplomasi ile anılmasını sağlayan şehrimize kattığı değer için, Üniversitemizin ilk ders açılış töreni heyecanını bizlerle paylaştığı için teşekkür ediyorum.” ifadeleri kullandı.

AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİSİ İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNE DİKKAT ÇEKTİ

Akdeniz Üniversitesi öğrencileri adına törende konuşan Çevre Mühendisliği öğrencisi Hatice Melisa Tüysüz iklim değişikliği ekseninde çevresel sorunlar konulu bir konuşma yaptı. Hatice Melisa Tüysüz konuşmasında değindiği önemli konular ile Bakan Çavuşoğlu’ndan tebrik ve teşekkür aldı. Bakan Çavuşoğlu “Gerçekten de bugün insanlığın karşı karşıya olduğu en büyük sınamalardan bir tanesi iklim değişiklidir. Bu bir gerçektir. Dolayısıyla tamamen durduramasak bile azaltmak için herkes üzerine düşen yükümlülüğü yerine getirmek zorundadır. Türkiye biliyorsunuz 2050 vizyonunu ortaya koydu, inşallah sıfır emisyonla hedefimize ulaşacağız.” dedi.

YOĞUN KATILIM

Törene Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun yanı sıra Antalya Valisi Ersin Yazıcı, Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, Antalya Milletvekili Kemal Çelik, Bölge Adliye Mahkemesi Başsavcısı Rıza Can, Bölge Adliye Mahkemesi Başkanı Orhan Özdemir, 1. İdare Mahkemesi Başkanı Hacı Göçer, Cumhuriyet Başsavcı Vekili Yakup Ali Kahveci, Hudut Kapıları Mülki İdare Amiri Suat Seyitoğlu, İl Jandarma Komutanı Tuğg. Tarık Hekimoğlu, İl Emniyet Müdürü Orhan Çevik, Antalya Bilim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Yüksek, Akdeniz Üniversitesi Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Murat Turhan, Prof. Dr. Gülbin Arıcı, Prof. Dr. Cengiz Toker, Organ Nakli Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ömer Özkan, Büyükelçi Dışişleri Bakanlığı Antalya Temsilcisi Deha Erpek,  Antalya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Durmuş Ali Aslan, Konyaaltı Kaymakamı Kamil Köten, Parti İl Başkanı Av. İbrahim Ethem Taş, il protokolü, akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katıldı. Törende ayrıca Akdeniz Üniversitesi Antalya Konservatuvarı Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Sevilay Gök, Öğr. Gör. Deniz Dincel, Oğuz Paksoy tarafından müzik dinletisi sunuldu.

 

Medektif

MuhabirMuhabir

Muhabir

YORUMLAR
1xbetoff.info deneme bonusu veren siteler
Akdeniz Postası Gazetesi