NATO DEVLET VE HÜKÜMET BAŞKANLARI ZİRVESİ VE SAVUNMA SANAYİMİZ…

Gazi MERT

09-07-2026 13:57

 

NATO Devlet ve Hükûmet Başkanları Zirvesi, 7-8 Temmuz 2026 tarihlerinde Türkiye'nin başkenti Ankara'da, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenmektedir.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ev sahipliğinde gerçekleşen bu tarihi zirve, Türkiye'de 22 yıl aradan sonra düzenlenen ilk NATO liderler zirvesidir.

Zirve için; Ankara Valiliği ve NATO koordinasyonunda; 48 binin üzerinde emniyet, 7 binin üzerinde jandarma olmak üzere toplamda 56.288 güvenlik personeli sahada görev yapmaktadır.

Delegasyon ve liderlerin ulaşımı için Ankara genelinde Esenboğa ve Mürted dahil olmak üzere 3 havaalanı aktif hizmet vermektedir.

Kritik zirveyi yerinde takip etmek üzere dünyanın dört bir yanından yaklaşık 3 bin basın mensubu Ankara'daki Uluslararası Medya Merkezi'nde konuşlanmıştır.

Nato’ya bağlı 32 ülkenin devlet ve hükümet başkanları ile yaklaşık 100 bakan Ankara'da bir araya gelmiştir.

Göreve gelen yeni NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, zirve için Ankara'ya ulaşan ilk isimler arasında yer almış ve basın toplantısı yapmıştır..

ABD Başkanı Donald Trump zirveye özel helikopteri, özel aracı ve yaklaşık 1000 kişiyle gelmiştir.. Bu ziyaret, 17 yıl aradan sonra bir ABD başkanının Ankara'ya gerçekleştirdiği ilk resmi ziyaret olma özelliği taşımaktadır.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski'nin yanı sıra Japonya, Güney Kore, Avustralya ve Yeni Zelanda liderleri ile Avrupa Birliği üst düzey temsilcileri de zirveye katılmıştır.

Masadaki Ana Gündem Maddeleri ise şu şekildedir:

Avrupa Güvenliği savunma sorumluluğunun ABD'den ziyade Avrupalı müttefikler tarafından daha fazla üstlenilmesi ve külfet paylaşımı esası görüşülmektedir.

Savunma Harcamaları ile ilgili olarak da Üye ülkelerin gayri safi yurtiçi hasılalarının belirli bir oranını savunmaya ayırma taahhütleri ve askeri kapasitelerin artırılması planlanmaktadır.

Rusya-Ukrayna savaşına yönelik uzun soluklu askeri ve mali destek paketleri ile İttifak'ın güney kanadındaki güvenlik riskleri ele alınmaktadır.

Ortadoğuda kan gövdeyi götürürken Nato Zirvesinin Türkiyede yapılması çok anlamlıdır.

Bunun sebebi Savunma Sanayimizdeki başarımızdır.

Nato Zirvesi nedeniyle Savunma sanayiimizden sadece bir tanesini ASELSAN’i sizlerle paylaşmak istyorum:

Aselsan Şirketi bünyesinde çalışan 10.000'i aşkın personeli ve bunun 6.500'den fazlasını oluşturan dev mühendis kadrosuyla tamamen Ar-Ge odaklı bir yapıya sahiptir.

Ankara genelinde Bilkent Üniversitesi ortaklığıyla kurulan Türkiye'nin ilk ticari çip fabrikası, Hava Savunma Test ve Entegrasyon Merkezi ve Foton Dedektörü gibi ileri nanoteknoloji tesisleri işletilmektedir.

Ayrıca, Ankara Oğulbey'de inşası devam eden 6.500 dönümlük dev Oğulbey Teknoloji Üssü, tamamlandığında üretim kapasitesini ikiye katlayarak Avrupa'nın en büyük hava savunma kampüslerinden biri olacaktır

ASELSAN (Askerî Elektronik Sanayi A.Ş.), Türkiye'nin en büyük savunma elektroniği kuruluşu ve Türk Silahlı Kuvvetleri'nin en önemli yüksek teknoloji yüklenicisidir.

1975 yılında, Kıbrıs Barış Harekâtı sonrası uygulanan ambargoların ardından Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı öncülüğünde, ordunun haberleşme ihtiyaçlarını millî imkânlarla karşılamak amacıyla kurulmuştur.

Şirketin hisselerinin büyük çoğunluğu (%74,20) TSKGV'ye ait olup geri kalan kısmı Borsa İstanbul'da (ASELS) işlem görmektedir.

ASELSAN, deniz altından uzaydaki uydulara kadar geniş bir yelpazede kritik bileşenler ve sistemler üretmektedir.

Başlıca uzmanlık alanları şunlardır:

*Haberleşme ve Bilgi Teknolojileri: Askerî ve sivil telsizler, kriptolu haberleşme sistemleri.

*Radar ve Elektronik Harp: Hava savunma radarları, erken ihbar sistemleri ve düşman radarlarını körelten elektronik harp teknolojileri.

Elektr*o-Optik ve Aviyonik: Gece görüş sistemleri, termal kameralar, hedefleme podyumları ve hava araçları kokpit yönetim sistemleri.

*Hava Savunma ve Füze Sistemleri: KORKUT, HİSAR ve SİPER gibi katmanlı hava savunma projelerinin elektronik, radar ve entegrasyon sistemleri.

*İnsansız ve Silah Sistemleri: İnsansız kara/deniz araçları ve uzaktan komutalı silah kuleleri.

*Sivil Teknolojiler: Savunma dışı alanlarda; yerli sinyalizasyon, enerji yönetim sistemleri, akıllı trafik yazılımları ve tıp elektroniği (solunum cihazları, MR bileşenleri vb.) üretmektedir.

Küresel Gücü ve İhracatı:

*Dünya Sıralaması: Prestijli Defense News Top 100 listesine göre gelir bakımından dünyanın en büyük 48. savunma sanayisi şirketi konumundadır.

*Geniş İhracat Ağı: Şili'nin Leopard tank modernizasyonundan Filipinler hava savunma sözleşmelerine kadar dünya genelinde 80'den fazla ülkeye yüksek teknoloji ihbar ve kontrol sistemleri ihraç etmektedir. Kilogram başına ihracat değeri 2.000 doları aşmıştır.

*Uluslararası Yapılanma: Türkiye dışında aralarında Azerbaycan (ASELSAN Bakü) ve Ürdün'ün de bulunduğu 14 farklı ülkede fabrikası, tasarım merkezi veya ofisi bulunur.

Evet…

ASELSAN, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin haberleşme ihtiyaçlarının milli ve özgün olarak karşılanması amacıyla 1975 yılında başladığı faaliyetlerini günden güne geliştirerek, bugün ülke sınırlarını aşan, uluslararası ölçekte bir firma haline gelmiştir.

Geliştirdiği ileri teknoloji ürünlerini Dünyanın dört bir yanına ihraç etmekte; yarattığı çözümlerle güvenliği ve barışı sağlamak amacı ile hizmet vermektedir.

Gök Vatanımız; Türkiye'mizin gökyüzüyle ilgili vatanını gökyüzündeki uzay ve hava sahasını da içine alan geniş bir vatan konseptini ifade eder.

Bu kavram, özellikle Türkiye’nin hava sahasının ve uzayın milli sınırlar içinde korunması ile ilgili stratejik ve kültürel bir bakış açısını simgeler.

Gök Vatan, sadece topraklarımıza veya denizlerimize ait olan vatan kavramından farklı olarak hava sahası ve uzayı kapsamına da içine alır.

Bu kavram, Türkiye’nin hava savunmasının ve ulusal güvenliğin sadece karadaki sınırlarla sınırlı kalmadığını, aynı zamanda gökyüzünde de koruma ve kontrol sağlanmasının önemini vurgular.

Özellikle modern çağda, hava araçları, insansız hava araçları (İHA), uydular ve uzay teknolojileri güvenlik anlayışında kritik yer tutar.

Dolayısıyla gök vatan, bu teknolojik ve stratejik alanları da kapsayan bir vatan anlayışıdır.

Çelik Kubbe; Türkiye'nin yerli ve milli olarak geliştirdiği çok katmanlı hava savunma sistemidir.

Çelik Kubbe farklı irtifalarda görev yapan hava savunma sistemlerinin entegre şekilde çalıştığı bütünleşik bir mimari olarak tanımlanıyor.

SUNGUR, KORKUT, GÜRZ, Hisar-A, Hisar-O ve SİPER gibi yerli sistemleri kapsayan Çelik Kubbe sayesinde Türkiye, kendi hava savunma sistemini inşa ediyor.

ASELSAN'ın geliştirdiği Çelik Kubbe’yi dünyada sadece 5 ülke kullanıyor.

Çelik Kubbe, kritik tesislerin, askeri birliklerin ve şehirlerin korunmasını sağlıyor.

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, ASELSAN Gölbaşı Yerleşkesi'nde “Çelik Kubbe Teslimatları, Tesis Açılışları ve Oğulbey Temel Atma Töreni'nde Gök Vatanımız ve Çelik Kubbemiz hakkında ayrıntılı bilgiler vermişti.

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan konuşmasında özetle şunları söylemişti:

‘’ …Savunma sanayimizin en parlak sayfalarından birini yazıyoruz. Aselsan'ın 50. yılında gelecek 50 yılın projelerine yön verilecek bir gündeyiz. Kaderimizi tayin eden nice zaferi bu ayda kazandık. Dün Malazgirt'teydik. 30 Ağustos'ta ise büyük zaferi kutlayacağız. Bugün savunma sanayimize güç katacak 3 değerli hamleyi birlikte yapıyoruz.

İlki Çelik Kubbe, ikincisi Aselsan'ın 14 tesisinin açılması, üçüncüsü ise Oğulbey Teknoloji Üssü'nün açılışıdır.

…460 milyon dolar değerinde dosta güven düşmana korku veren 47 araçlık sistemimizi kahraman ordumuza kazandırıyor.

ASELSAN'ın ikinci 50. yılına yakışacak dev bir yerleşkede ilk betonu bugün dokuyoruz.

Son yılların en büyük sanayi yatırımlarından biri olacaktır.

Bu yatırım cumhuriyet tarihimizin tek seferde yapılan en büyük savunma sanayi yatırımıdır.

Burası Avrupa'nın en büyük entegre hava savunma tesisidir.

ASELSAN savunma sanayimizin kalbi durumda olduğu için bu yatırım tüm sektör için kritik eşik olacaktır.

Şu an Gölbaşı Yerleşkesi 800 dönüm büyüklüğünde alan. 2015 yılında ASELSAN'ın 40. yılında bu tesisin açılışını yapmanın gururunu yaşamıştım.

30 yıl içinde savunma sanayimiz ve ASELSAN öyle bir büyüme gösterdi ki bugün bu yerleşkenin tamamı dolmuş durumda. İlgili kurumlarımızla yeni bir yerleşke için gerekli adımları attık. 900 futbol sahasından daha büyük 6 bin 500 dönümlük alanı ASELSAN'a tahsis ettik.

Bu yerleşkenin iki katından daha büyük bir alandan bahsediyorum. Burada ASELSAN'dan ikinci bir ASELSAN daha doğuyor.

Oğulbey Teknoloji Üssü bölgenin en ileri savunma teknolojileri merkezlerinden biri olacaktır.

Bu yatırım ASELSAN'ın seri üretim kapasitesini iki katından daha fazla artırarak ülkemizi dünyada öncü konuma taşıyacaktır.

ASELSAN sadece bir şirket değildir; aynı zamanda bir milletin hafızasında derin izler taşıyan destancı yolculuğunun sembolüdür.

1974 Kıbrıs Barış Harekatı'nda yaşanan acı hatıralar bize çok büyük ders verdi. Bir avuç idealist mühendisin 50 sene önce mütevazı imkanlarla attığı adım bugün dünyanın en hızlı büyüyen 10 savunma sanayinden biri haline geldi.

Sadece ASELSAN değil diğer şirketlerimiz de gerçekten göğsümüzü kabartan birçok başarılı projelere imza attılar.

Geliştirilen her projede ASELSAN, HAVELSAN, ROKETSAN, BAYKAR, TUSAŞ, gibi kıvanç kaynağımız olan büyük şirketlerimizin yanı sıra binlerce KOBİ'mizde görev alıyor. İrili ufaklı bu firmalarda 100 binden fazla insanımız istihdam ediliyor.

Şurası da dikkat çekicidir. Bugün kahraman ordumuzun ihtiyaçlarını yüzde seksenlere varan oranlarda yerli sistemlerle karşılıyoruz. Böylece normalde yurt dışına gidecek büyük bir kaynağın ülkemizde kalmasını sağlıyoruz.

Ayrıca sistemlerimizi dost ve müttefiklerimizin de kullanımına sunuyor diplomatik etkinliğimizi güçlendiriyoruz.

Geçtiğimiz yıl sektörde 7 milyar doları aşan bir ihracat gerçekleştirdik. Bu sene de oldukça iyi diyoruz.

Savunma ve havacılık ihracatımız temmuzda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 128,9 artışla 989,6 milyon dolara ulaştı. Ocak temmuz döneminde toplam ihracat yüzde 38,6 artarak 4 milyar 591 milyon dolara yükseldi. Bunlar fevkalade gurur verici rakamlar.

İnşallah önümüzdeki 50 yılda da Türkiye sadece kendi ihtiyaçlarını karşılayan değil, teknolojisiyle dünyaya yön veren bir ülke olacaktır. ASELSAN inanıyorum ki bu yolda en fazla katkıyı sunan kurumlarımızdan birisi olacaktır.’’

Görünen o ki; Nato zirvesinin Türkiyede yapılması Savunma sanayiimizi daha da geliştirecek düşmana korku salmaya devam edecektir.

Hoşça kalınız

DİĞER YAZILARI NATO ZİRVESİNDE GÖSTERİ UÇUŞU YAPAN TÜRK MİLLİ HAVA ARAÇLARIMIZ VE UZAY YARIŞIMIZIN GELDİĞİ NOKTA 01-01-1970 03:00 NATO ZİRVESİNE MEHTERAN BİRLİĞİ VE YENİÇERİLER DAMGASINI VURMUŞTUR 01-01-1970 03:00 ALPER GEZERAVCI’NIN UZAYDA YAPTIĞI DENEYLERİN YANSIMALARI… 01-01-1970 03:00 SENDİKALAR IŞIĞINDA İŞÇİ İŞVEREN İLŞKİLERİ… 01-01-1970 03:00 TARİH TEKERRÜR MÜ EDİYOR? DOĞDUĞUM YILLARDA DÜNYA MANZARALARI… 01-01-1970 03:00 LALE ŞÖLENİ, LALE FESTİVALI, LALE DEVRİ VE LALE ÜZERİNE SÖYLENMİŞ GÜZEL SÖZLER… 01-01-1970 03:00 OKUL SALDIRILARININ DÜŞÜNDÜRDÜKLERİ: GENÇLERİMİZE SAHİP ÇIKMALIYIZ… 01-01-1970 03:00 TÜRKİYEYİ BÖLMEYE KİMSENİN GÜCÜ YETMEYECEKTİR 01-01-1970 03:00 MUTLULUK YOLU; DİN İNANCI ( 3 ) 01-01-1970 03:00 MUTLULUK YOLU; DİN İNANCI ( 2 ) 01-01-1970 03:00 GENÇLERLE BAŞBAŞA : ALLAH İNANCI (15 ) 01-01-1970 03:00 MERSİN'İN ANAMUR İLÇESİNDE ORGANİZE EDİLEN ANAMUR TARIM VE TROPİKAL ÜRÜNLERİ FUARI… 01-01-1970 03:00 ANILARLA YAŞAMAK: AKDENİZ YÖRESİ OYUNLARI… 01-01-1970 03:00 TEKNOFEST MAVİ VATAN FESTİVALİNİN ARDINDAN… 01-01-1970 03:00 GAZİ ÖĞRETMEN ( 64 ) 01-01-1970 03:00 SAVAŞLARDA BAŞARILARIMIZIN SIRRI… 01-01-1970 03:00 MERHUM ADNAN MENDERES’İN VEFAT YILDÖNÜMÜNDE 27 MAYIS DARBESİNİ HATIRLAMAK… 01-01-1970 03:00 TARİHİ DİZİ FİLMLER VE OSMANLI PADİŞAHLARI HAKKINDA… 01-01-1970 03:00 MALAZGİRT ZAFERİNİN 953. YIL DÖNÜMÜ CUMHURBAŞKANIMIZIN KATILIMIYLA AHLAT İLÇESİNDE KUTLANMIŞTIR 01-01-1970 03:00 MÜSLÜMANLIK İNSANLIĞIN MUTLULUĞUNU SAĞLAMAK İÇİN GÖNDERİLMİŞTİR 01-01-1970 03:00 İSLAMIN ORTAYA KOYDUĞU EN BÜYÜK PRENSİPLERDEN BİRİ: İNANÇ VE FİKİR ÖZGÜRLÜĞÜ … 01-01-1970 03:00 TERÖRİST SALDIRILARININ ARDINDAN… 01-01-1970 03:00 SAVAŞLAR DEVAM EDİYOR... 01-01-1970 03:00 İNSANLARA KARŞI ANLAYIŞLI OLMAK… 01-01-1970 03:00 ELİMİZDEKİ NİMETLERİN KIYMETİNİ BİLMEK VE TUTUMLU YAŞAMAK… 01-01-1970 03:00 TÜRKİYE'DEN KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİNE GİDEN BARIŞ SUYU… 01-01-1970 03:00 KAHRAMAN ŞEHİT VE GAZİLERİMİZ: VATAN SİZE MİNNETTARDIR… 01-01-1970 03:00 TÜRK DİLİNİ YAŞATAN AŞK VE SEVGİ GÜNEŞİ: YUNUS EMRE… 01-01-1970 03:00 27 MAYIS 1960 DARBESİNİ BİR DE BENDEN DİNLEYİNİZ. 01-01-1970 03:00 İLK TÜRK ASTRONOTU ALPER GEZERAVCI’NIN UZAYDA YAPTIĞI DENEYLER NELERDİR? 01-01-1970 03:00 KADINA ŞİDDETE HAYIR: GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE KADIN HAKLARI… 01-01-1970 03:00 TÜRKİYE YÜZYILI MAARİF MODELİ’NDE KUR’AN-I KERİM DERSLERİ… 01-01-1970 03:00 UNUTULMAMASI GEREKEN ŞEHİT KADINLARIMIZ 01-01-1970 03:00 BİR VE BERABER OLMA ZAMANI.... 01-01-1970 03:00 ANADOLUMUZ TÜRK VE MÜSLÜMAN YURDUDUR. ÖYLE KALACAK... 01-01-1970 03:00 EĞİTİM ÖĞRETİMDE ARA TATİL HEYECANI… 01-01-1970 03:00 GAZZE KATLİAMI VE YAHUDİ - HRİSTİYAN İŞBİRLİĞİ… 01-01-1970 03:00 ANAMUR’U İL YAPMA ÇALIŞMALARININ DÜNÜ BUGÜNÜ YARINI ( 14 ) 01-01-1970 03:00 ANAMUR’U İL YAPMA ÇALIŞMALARININ DÜNÜ BUGÜNÜ YARINI ( 13 ) 01-01-1970 03:00 ANAMUR’U İL YAPMA ÇALIŞMALARININ DÜNÜ BUGÜNÜ YARINI ( 12 ) 01-01-1970 03:00 ANAMUR’U İL YAPMA ÇALIŞMALARININ DÜNÜ BUGÜNÜ YARINI ( 11 ) 01-01-1970 03:00 ANAMUR’U İL YAPMA ÇALIŞMALARININ DÜNÜ BUGÜNÜ YARINI ( 10 ) 01-01-1970 03:00 ANAMUR’U İL YAPMA ÇALIŞMALARININ DÜNÜ BUGÜNÜ YARINI ( 9 ) 01-01-1970 03:00 ANAMUR’U İL YAPMA ÇALIŞMALARININ DÜNÜ BUGÜNÜ YARINI ( 7 ) 01-01-1970 03:00 ANAMUR’U İL YAPMA ÇALIŞMALARININ DÜNÜ BUGÜNÜ YARINI ( 8 ) 01-01-1970 03:00 ANAMUR’U İL YAPMA ÇALIŞMALARININ DÜNÜ BUGÜNÜ YARINI ( 6 ) 01-01-1970 03:00 ANAMUR’U İL YAPMA ÇALIŞMALARININ DÜNÜ BUGÜNÜ YARINI ( 4 ) 01-01-1970 03:00 ANAMUR’U İL YAPMA ÇALIŞMALARININ DÜNÜ BUGÜNÜ YARINI ( 5 ) 01-01-1970 03:00 ANAMUR’U İL YAPMA ÇALIŞMALARININ DÜNÜ BUGÜNÜ YARINI ( 3 ) 01-01-1970 03:00 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI SONA ERERKEN… 01-01-1970 03:00 ANAMUR’U İL YAPMA ÇALIŞMALARININ DÜNÜ BUGÜNÜ YARINI ( 1 ) 01-01-1970 03:00 ANAMUR’U İL YAPMA ÇALIŞMALARININ DÜNÜ BUGÜNÜ YARINI ( 2 ) 01-01-1970 03:00 YAPABİLECEKLERİNİ SÖYLEMEK VE SÖYLEDİĞİNİ YAPMAK… 01-01-1970 03:00 UNUTULMAMASI GEREKEN KADIN ŞEHİT VE KADIN GAZİLERİMİZ… 01-01-1970 03:00 28 MAYIS CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİNE GİDERKEN 27 MAYIS İHTİLALİNİ HATIRLAMAK… DEMOKRASİYE VURULAN DARBE: 27 MAYIS 1960 İHTİLALİ… 01-01-1970 03:00 28 MAYIS CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİNİN DÜŞÜNDÜRDÜKLERİ… 01-01-1970 03:00 19 MAYIS ATATURK’Ü ANMA GENÇLİK VE SPOR BAYRAMI COŞKUYLA KUTLANDI. GENÇLERİN YETİŞTİRİLMESİNDE ANNE-BABANIN ROLÜ... 01-01-1970 03:00 OTOPSİ VE ORGAN NAKLİ DİNEN SAKINCALI MIDIR? 01-01-1970 03:00 İSLAMDA SAĞLIĞA VERİLEN ÖNEM VE SAĞLIKLA İLGİLİ PEYGAMBERİMİZİN TAVSİYELERİ 01-01-1970 03:00 TÜRKİYE YÜZYILI GENÇLERİN YÜZYILI OLACAKTIR 01-01-1970 03:00 SEÇİM ATMOSFERİ İÇİNDE BİRLİK VE BERABERLİĞİ SAĞLAMAK… 01-01-1970 03:00 BAHARIN BAŞLANGICI OLARAK KABUL EDİLEN HIDRELLEZ KUTLAMALARININ ARDINDAN… 01-01-1970 03:00 YÜKSELEN TÜRKİYE’DE SAVUNMA SANAYİİNDE HAMLE ÜSTÜNE HAMLE… 01-01-1970 03:00 AKKUYU NÜKLEER GÜÇ SANTRALİ’NIN AÇILIŞINN ARDINDAN… 01-01-1970 03:00 RAMAZAN SOHBETLERİ: ALLAH’IN VARLIĞINI AKIL İLE ANLAMAK ( 5 ) 01-01-1970 03:00 MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜNDEKİ ÇALIŞMALARIM VE ANAMUR İLE İLGİLİ BASTIRDIĞIMIZ KİTAP 01-01-1970 03:00 SAHNEYE KOYDUĞUMUZ PİYESLER VE ULUSAL BASINDAKİ YAZILARIM 01-01-1970 03:00 KAYMAKAMLIK KUPASI VOLEYBOL MÜSABAKASINDA KIRAN KIRANA BİR MÜCADELE VE AYNALI PEHLİVAN HİKÂYESİ… 01-01-1970 03:00 VALİ – ÖĞRETMEN DİYALOĞU, SPORTİF VE KÜLTÜREL FAALİYETLERDEKİ BAŞARILARIMIZ, 01-01-1970 03:00 ÜÇÜNCÜ EK GÖREV YAPTIĞIM ANAMUR LİSESİNDE ASKERİ BASKIYA UĞRAMIŞTIM 01-01-1970 03:00 ASKERLİK GÖREVİNİ SEVEREK YAPMIŞTIM 01-01-1970 03:00 HAZIRLADIĞIM TEZ BİTİRME SNAVLARIMA DAMGASINI VURMUŞTU 01-01-1970 03:00 ÜNİVERSİTE BİTİRME TEZİMİ CİLTLETMEK İÇİN GİTTİĞİMDE İSTİKLAL MARŞI ŞAİRİMİZ MEHMET AKİF ERSOY’UN OĞLUNU TANIMIŞTIM. KEŞKE TANIMAMIŞ OLSA İDİM 01-01-1970 03:00 27 MAYIS 1960 İHTİLALİ SONRASI ADANA’NIN DÜŞMAN İŞGALİNDEN KURTULUŞ YILDÖNÜMÜNDE TÜM OKULLARI TEMSİLEN KAHRAMANLIK ŞİİRİ OKUMUŞTUM 01-01-1970 03:00 İLKOKUL YILLARIMDA ANAMUR YOLLARI HİKÂYEMİN YAZILIŞI VE ANAMUR KALESİNİN KORSANLARDAN KURTARILIŞ ÖYKÜSÜ 01-01-1970 03:00 TİYATRO, SİNEMA, OPERA, ŞARKI VE RESİMLERE KONU OLAN KEREM İLE ASLI 01-01-1970 03:00 EŞLER ARASINDA YARDIMLAŞMA… 01-01-1970 03:00 BİLİME DESTEK VEREN TEK İLAHİ DİN: MÜSLÜMANLIK... 01-01-1970 03:00 ASGARİ ÜCRET TESPİT KOMİSYONU ÇALIŞMALARI VE İŞÇİ-İŞVEREN İLİŞKİLERİ 01-01-1970 03:00 TÜRK DÜNYASININ BİLGE ATASI DEDE KORKUT… 01-01-1970 03:00 HAZRETİ MEVLANA’NIN 749. ÖLÜM YILDÖNÜMÜNDE SEVGİ İLE İLGİLİ SÖZLERİNDEN BİR DEMET VE İSLAMDA SEVGİ TANIMI 01-01-1970 03:00 ÖĞRETMENLER GÜNÜNÜN ARDINDAN: OSMANLI İMPARATORLUĞUNDA EĞİTİM-ÖĞRETİM… 01-01-1970 03:00 PATATESE RAKİP AKDENİZ BÖLGESİNİN GÖZDE BİTKİSİ: GÖLEVEZ… 01-01-1970 03:00 ÇOCUKLARIN EĞİTİLMESİNDE ANNE – BABAYA DÜŞEN GÖREV… 01-01-1970 03:00 TÜRK DÜNYASININ MİZAH SEMBOLÜ: NASREDDİN HOCA 01-01-1970 03:00 TANE İLE SATILAN GÜNÜMÜZÜN GÖZDE MEYVESİ: AVAKADO… 01-01-1970 03:00 AKDENİZDE SULAR ISINIYOR MU? AKDENİZ…SULARI BERRAK DENİZ… 01-01-1970 03:00 FİZİK ÖTESİ OLAYLAR VE SIRLARLA DOLU BİR DÜNYA… 01-01-1970 03:00 MEVLANA’NIN ‘’ GEL ‘’ ÇAĞRISININ TEMELİNDEKİ SEVGİ… 01-01-1970 03:00 TUĞ; ESKİ TÜRK DEVLETLERİNDE HÜKÜMDARLIK ALAMETİ… 01-01-1970 03:00