Advert
Advert

Anamur’da keçiboynuzu hasadı başladı

Akdeniz iklim özelliği taşıyan tipik bir meyve olan keçiboynuzunun Anamur’da hasadı başladı.

Anamur’da keçiboynuzu hasadı başladı
Anamur’da keçiboynuzu hasadı başladı Muhabir
Bu içerik 158 kez okundu.

HABER MERKEZİ/
Kırsalda oturan bölge halkının büyük bölümünün geçim kaynağı olan keçiboynuzu (harnup); sofralık tüketilmesinin yanısıra pekmezi çıkarılıyor. Kalitesine göre sınıflarına ayrılan keçiboynuzunun ikinci sınıfları da kozmetik ve yem sanayiinde kullanılmak üzere fabrikalara   gönderiliyor.
Keçiboynuzu, özellikle ilçenin kırsal mahallelerinde hayvancılığın yanı sıra köylünün geçim kaynaklarından biri olarak ön plana çıkıyor. Keçiboynuzunun ağustos ayının ortalarında başlayan hasadı kasıma kadar sürüyor. Keçiboynuzu, kalitesine göre satışa sunuluyor.
Köylüler keçiboynuzu pekmezinin yapım sürecini şöyle anlattı: "Alınan harnuplar sınıflandırılarak seçiliyor ve yıkama kasalarına alınıyor. Bir süre kurumaya bırakılan harnuplar, daha sonra öğütme makinesinden geçerek ıslatma aşamasına geçiyor. Öğütülmüş harnup suyla karıştırılarak yaklaşık 12 saat bekletiliyor. Daha sonra sudan ayrılan harnup kaynatma kazanına alınıyor. Kazanda odun ateşinde 7- 8 saat arası kaynatılarak harnup pekmezine dönüşüyor. Daha sonra pekmez soğutma kabına alınıyor. Burada yaklaşık 12 saat duran harnup pekmezi dolap depolarına alınarak buradan kavanozlara dolduruluyor."
Keçiboynuzu; Güney Anadolu, Suriye, Kıbrıs, Yunanistan, İspanya, Fas, Tunus, Cezayir, Filistin ve Libya gibi ülkelerde, Türkiye'de ise Antalya, Gazipaşa, Anamur, Silifke ve Datça dolaylarında yaklaşık 1500 kilometrelik sahil şeridinde yetişiyor.
Akdeniz iklim özelliği taşıyan tipik bir meyve olan keçiboynuzu genel olarak Mayıs ayı başında büyümeye başlamaktadır. Haziran ve Temmuz aylarında ise olgunlaşır. Bu meyve olgunlaştıktan sonra rengi yeşilden kahverengiye dönüşür. Olgunlaşan bu meyveler ise Eylül ayında hasat edilir. Hasat, mevsim koşullarına göre değişkenlik gösterebilir ve Kasım-Aralık aylarına kadar devam edebilir.
Bir keçiboynuzu meyvesinde yaklaşık olarak 10 ile 15 çekirdek bulunur. Bu meyvenin çekirdek ağırlıkları ise birbirine çok yakındır. Bu yüzden eski çağlarda ağırlık ölçüsü birimi olarak kullanılmış ve özellikle de mücevher tartımında kullanılmıştır. Günümüzde mücevher ağırlık birimi olan karat, adını bu meyveden almıştır.

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Sel felaketinin boyutu gündüz ortaya çıktı
Sel felaketinin boyutu gündüz ortaya çıktı
Belediye personeli mezarı başında anıldı
Belediye personeli mezarı başında anıldı