Advert
Advert
Advert

Sütün ambalajına dikkat edin!

Son dönemde giderek yükselen şarbon söylentileri, tüketicilerin kafalarında temel gıdalarla ilgili ciddi soru işaretleri oluşmasına neden oldu. Konunun uzmanları, şarbonla ilgili karanlıkta kalan noktalara ışık tutmak üzere açıklamalarda bulundu.

Sütün ambalajına dikkat edin!
Sütün ambalajına dikkat edin! Muhabir
Bu içerik 42 kez okundu.

.Uzmanlar, son günlerde yayılan şarbon endişelerine yönelik açıklamalar yaptı. Şarbon mikrobunun spor denilen dayanıklı yapılar yoluyla yayıldığını ifade eden uzmanlar, bu yapıların güvenle yok edilmesi için ısıl işlem uygulanması gerektiğini belirtti. 
"Şarbon bakarak, koklayarak anlaşılmaz" 
Şarbon riskinin en yüksek olduğu gıdaların çiğ et ve süt olduğunu söyleyen Artık, şarbon mikrobu taşıyan gıdaların görsel olarak ayırt edilemeyeceğini ifade etti. Artık, hastalıklı etin koklanarak tespit edilebileceği söylentisinin gerçeği yansıtmadığını, mikrobun varlığı-nın ancak laboratuvar testleri ile ortaya koyulabileceğini belirtti. 
Uzmanlar, hastalığın ülkemizde her yıl düzenli olarak görüldüğünün altını çizerek, uygun önlemlerle hastalığa yakalanma riskinin en aza indirilebileceğini vurguladı. Hastalık mikrobunun canlı halinin sıcaklık, kuru hava, güneş ışığı gibi etmenlere karşı çok hassas olduğunu ifade eden Artık, asıl riskin ise stres altında kalan mikrobun oluşturduğu dayanıklı bir yapı olan sporlardan kaynaklandığını söyledi. 
"Eti düdüklü tencerede pişirin" 
Gıdalara bir şekilde bulaşan sporların da ısıl işlemle yok edilebildiğini belirten uzmanlar, kısa sürede yeterli sıcaklıklara ancak endüstriyel işlemlerle, ya da düdüklü tencere gibi üst düzey pişirme gereçleriyle ulaşılabileceğine dikkat çekti. Artık, hastalıktan korunmanın ilk adımının, veteriner kontrolünde alım ve üretim yapılan gıda işletmelerini tercih etmek olduğunu söyleyerek tüketicileri kaynağı belirsiz et ve süt ürünleri yerine ambalajlı ürünleri tercih etmeye çağırdı. 
Uzmanlar ise açıklamalarında genel olarak gıda güvenliği risklerine değindi. Veteriner kontrolü altında hayvancılık ve gıda üretimi yapan işletmelerin düzenli olarak Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından denetlendiğini, herhangi bir ürünün izlenebilirliğinin kolaylıkla sağlanabildiği bu işletmelerin her türlü hastalık ve bulaşı açısından güvenilir olduğunu söyleyen uzmanlar, kaynağı belirsiz, kayıt dışı üretilen gıdaların ise her anlamda risk taşıdığını vurguladı. 

kaynak:iha

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Anamur’da yasak kalktı, balık fiyatları düştü
Anamur’da yasak kalktı, balık fiyatları düştü
Kaymakam Taşdan, İlköğretim Haftası kutlamalarına katıldı
Kaymakam Taşdan, İlköğretim Haftası kutlamalarına katıldı