Alzheimer’a Karşı Ceviz Öneriliyor

Yapılan araştırmalar ceviz içerikli diyetin Alzheimer hastalığının ilerleyişini önemli ölçüde zayıflatabileceğini gösteriyor.

Alzheimer’a Karşı Ceviz Öneriliyor
Bu içerik 81 kez okundu.


 

Dünya’da milyonlarca kişiyi etkileyen Alzheimer hastalığına yakalanan kişiler kademeli olarak hafıza, dil becerisi ve bilişsel fonsiyon kaybı yaşıyorlar. ABD’de yapılan bir araştırma ile ceviz içerikli diyetin bu hastalığın ilerleyişini önemli ölçüde zayıflatabileceğine dair bazı çalışmalar bulunduğu açıklandı.

Birkaç yıldır, ceviz içerikli bir diyetin demans riskini azaltmaya veya Alzheimer hastalığının ve altında yatan mekanizmalarının yavaşlatılması için yardımcı olup olmayacağını belirlemeye çalışan New York Devlet Gelişimsel Engeller Temel Araştırma Enstitüsünden Dr. Abha Chauhan, cevizde bulunan yüksek antioksidan içerik (gamma tokoferol - E vitamini - flavonoidler ve melatonin) ve ciddi miktardaki bitki bazlı omega 3 temel yağ asit (alfa-linolenik acit (ALA), 2.5g/oz) kaynaklı olduğu görüşünü savunuyor.

Ceviz, amiloid beta protein kaynaklı oksidatif stres ve hücre ölümüne koruma sağlıyor
Yabancı kaynaklardan elde edilen bilgilere göre; araştırmacılar, Alzheimer hastalığını taklit edecek sentetik amiloid beta protein eklenen petride üretilen hücreler kullandılar. Şaşırtıcı olmayan biçimde, bu durum, yüksek miktarda lipit peroksidan, DAN bölünmesi ve serbest radikal üremesi ile nihayetinde hücre ölümü ile sonuçlandı. Ceviz esası eklenen hücrelerde ise sentetik amiloid beta protein etkileri azaldı ve hücre ölümü daha düşük oldu.

Yapılan açıklamaya göre; bu sonuçlar, cevizin serbest radikalleri temizleme, oksidatif stresi sınırlama ve alzheimerin amiloid beta protein özelliklerinden kaynaklı hücre ölümünü önleme kabiliyeti olduğunu gösterdi.

Diyete dahil edilen ceviz, Alzheimerli farelerde hafızaya yardımcı oluyor
Araştırmada; kültürlenmiş hücreler üzerinde, ceviz takviyesi ile yapılan başarılı laboratuvar deneylerini takiben araştırmacılar, teorilerini canlı hayvanlar, özellikle Alzheimer hastalığının transjenik fare modeli (AD-tg) üzerinde denediler. AD-tg farelerin normal diyetlerine yüzde 6 veya yüzde 9 oranında ceviz eklendi. Bunlar sırasıyla 1 ve 1.5 onstu ve insanlar için tavsiye edilen günlük ceviz alım miktarı kadardı. Deney ve kontrol grubu farelerin diyetleri toplam kalori ile birlikte protein, karbonhidrat ve yağ içeriği açısından karşılaştırılabilir durumdaydı. Ceviz takviyesi, Alzheimerlı farelerin labirenti keşfederken daha iyi öğrenme ve motor beceriler göstermelerine imkan verdi. Gerçekten de bu hayvanlar daha az stres ve ankisyete gösterdi ve daha az hata yaptı ve ceviz takviyesi olmayan diyete tabi olanlara kıyasla daha çabuk kaçabildi.

Dr Chauhan, yaptığı değerlendirmede; “Çalışmamızda, ceviz ile zenginleştirilmiş diyetler, ceviz içeriğinin oksidatif stres ve inflamasyonu azaltmaya yönelik birikimli etkisi nedeniyle AD-tg farelerinde gelişmiş hafıza ve bilişsel fonksiyon sağlamış olabilir. Bu sonuçlara göre, ceviz ile takviyenin cevizin farklı bileşenlerinin antienflamatuar ve antioksidan etkileri nedeniyle Alzheimer hastalığının gelişimi riskini azaltmaya ve/veya ilerlemesinin yavaşlatılmasına yardımcı olabileceği ifade edilebilir. Bu sonuçlar en azından benzer çalışmaların insanlar üzerinde yapılmasının faydalı olabileceğini gösteriyor” dedi.

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Mersin sahiline köpek atık istasyonları kuruldu
Mersin sahiline köpek atık istasyonları kuruldu
Kırsal mahalle buluşmalarının 10'uncusu Kızılkaya'da yapıldı
Kırsal mahalle buluşmalarının 10'uncusu Kızılkaya'da yapıldı