"Organik diye satılan gıdalar öldürebilir"

"Organik diye satılan gıdalar öldürebilir"

‘Organik’ ya da ‘doğal’ ürün adı altında sağlıksız şartlarda satılan birçok gıda ölümcül sonuçlara yol açabiliyor. İç Hastalıkları Uzmanları, “Sağlıksız saklanan gıda zehir üretir” uyarısında bulundu.

Muhabir
Bu içerik 93 kez okundu.


Sağlıksız saklanan gıdalardaki tehlikelere dikkati çeken Uzmanlar, gıda terörünün can kayıpları gibi ağır sonuçlara yol açabileceğini söyledi. Organik adı altında, hijyenik olmayan ortamlarda tutulan gıdalardaki risklerin önemsenmesi gerektiğini ifade eden Uzmanlar, "Mesela araçların arkasında uzun süre sıcak havaya maruz kalarak satılan yumurtalar, salmonella gibi virüslere yatkındır. Ambalajda olmayan, ısısı olması gereken seviyede olmayan bütün ürünler besin zehirlenmesine yol açabilir. Yumurta zehirlenmesinde önce bulantı hissi oluşur. Baş dönmesi, huzursuzluk, karın krampları, dışkılamada değişiklikler, şiddetli ishal ve kusma da eşlik edebilir. Hastanın ateşi yükselir. Yorgunluk hissi ve geğirmeler de söz konusu olur. Tüm bunlar, besini aldıktan sonraki 8 saat içinde gerçekleşir” dedi. 
İç Hastalıkları Uzmanları, makine kullanılmadan pet şişelerde satılan içeceklerdeki riskler için de “Dizanteri ve pek çok bakteri, glikozlu gıdalarda oluşabiliyor. Merdiven altı üretimden kaçınmak gerekir. Kapağı makine değil elle kapatılmışsa o ürünü tercih etmemeliyiz” ifadelerini kullandı. 
“Özellikle hamileler dikkat etsin” 
Sağlıksız şartlarda üretilmiş katı ve sıvıların hamileler üzerindeki etkisine de vurgu yapan Uzmanlar, “Üründen etkilenecek anne, besin zehirlenmesi geçirirse sıvı kaybı olacağı için çocuğun da ihtiyacı olan sıvıyı azaltarak dolaylı yoldan olumsuz etkiler” dedi. 
Gıda terörünün özellikle süt ve süt ürünlerinde görülebildiğini de kaydeden İç Hastalıkları Uzmanları, şunları söyledi: 
"Peynirle ilgili brusella ve salmonella hastalığı riski var. Hayvandan insana geçen tüberkülozlar var. Hayvanların süt bezi kenarlarından tüberküloz geçebilir. Salmonella, tifo hastalığına yol açabilir. Burada en çok korktuğumuz şey, bruselladır. Şiddetlidir ve gizli enfeksiyona yol açar. Hayvanların süt bezi kenarları iyi temizlenmiş olmalı. Daha çok pastörize, kaynatılmış süt ve süt ürünlerini güvence altına alabiliriz. Bir diğer tehlike de salça ile ilgili Salça zehirlenmesi öldürebilir. Özellikle clostridium dediğimiz familya, çok zehirli ajan içerir. Buzdolabında saklanmış ancak küflenmiş ürünlerde mantar toksinlerine bağlı zehirlenmeler görülebilir” 

kaynak:iha

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Kesilen ağacın altında kalan işçi hayatını kaybetti
Kesilen ağacın altında kalan işçi hayatını kaybetti
Tarsus’ta araç yangını
Tarsus’ta araç yangını