DOLAR: 4.08 TL
EURO: 4.96 TL
Mersin
+26C

Anamur 4. Tarım ve Gıda Fuarı ve muza alternatif ürün : Çilek...


Bu makale 2017-10-30 08:26:46 eklenmiş ve 140 kez görüntülenmiştir.
Gazi Mert

Muzun başkenti Anamur’da 25-28 Ekim tarihleri arasınsa muhteşem bir etkinlik yapılıyor: Dördüncü Tarım ve Gıda fuarı…

25 Ekim Çarşamba günü saat 10.30’da Fuar yürüyüşü ile başlayan etkinlik saat 11.00’de Açılış töreni, kurdela kesimi, toplu stand gezisi ve kokteyl ile devam etmiştir. Saat 15.00’de ise Prof.Dr.Canan Karatay konferans vermiş ve kitaplarını imzalamıştır…

26 Ekimde yapılacak etkinlikleri yarınki makalemde sizlerle paylaşacağım…

Hatırlayınız;

Anamur Belediyesi’nin öncülüğünde 2014 yılında Anamur’da bir İLK gerçekleştirilmişti; Anamur Tarım ve Gıda Fuarı…

Tarım ve Gıda Fuarı’nda 4 günlük süresi boyunca 22 bin ziyaretçi ağırlanmıştı.

Bu Anamur için bir İlk’ti…

Birinci Anamur Tarım ve Gıda Fuarına 70`in üzerinde firma katılmıştı.

50 firmanın stant açtığı ve tarım üretim destekleme ürünleri ve ekipmanlarının sergilendiği fuarın ilk gününde görkemli bir açılış gerçekleşmişti.

Anamur Belediyesi, Anamur Kaymakamlığı, Ticaret ve Sanayi Odası başta olmak üzere Sivil Toplum Kuruluşlarınca desteklenen ve CNR Forum Fuarcılık tarafından organize edilen Anamur Tarım ve Gıda Fuarı’nın ikinci günü’de ilk günkü gibi ziyaretçi akınına uğramıştı.

Tarım ilaçlarından iş makinalarına, gıda sektöründen sulama sistemlerine kadar çeşitli firmaların yer aldığı fuarda, fuarı gezen vatandaşlara standları dolduran firmalar tarım ve gıda sektörü ile ilgili bilgi aktararak ürün tanıtımı gerçekleştirmişlerdi. 

Tarım ve Gıda Fuarı’nın 3.günü de oldukça yoğun geçmişti.

Gün içersinde bir çok etkinliğin yapıldığı fuar alanında stand açan Türkav (Türkiye Kamu Çalışanları Vakfı) öğleden sonra, Anamur ve çevresine özgü yapılan ve tüketilen Batırık ikramında bulunmuştu. Yaklaşık 3000 kişiye batırık ikram eden Türkav’ın etkinliğini TV kanalları da çekmişti.

Öğleden sonra ise Anamur Tarım ve Gıda Fuarı bünyesinde 2 ayrı konferans düzenlenerek üreticiler bilgilendirilmişti.

İlk olarak saat 13:00’de Adana Biyolojik Mücadele Araştırma İstasyonu Müdürlüğü’nden Dr Adem Özarslan ‘Muz. Konferansı Alanlarında Nemetot Zararları ve Mücadelesi’ konulu konferansını vermişti. Saat 14:00’deki konferansı ise Ziraat Yüksek Mühendisi Bünyamin Kozak vermişti.

Anamur Tarım ve Gıda Fuarı’nın 4.gününün de Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz MHP Mersin Milletvekili Ali Öz ile birlikte fuara katılmıştı. 

Başkan Kocamaz, konuşmasında, Anamur’a yapılması planlanan İskele ve Liman projeleri için de bürokratik çalışmalar sona erdikten sonra yapmaya başlayacaklarını söylemişti. Anamur Tarım ve Gıda fuarı 4. Gününde de ziyaretçi akınına uğramıştı.Anamur’da ilk kez gerçekleştirilen Tarım ve Gıda Fuarı yurtdışından da misafirler gelmişti.13-16 Kasım 2014 tarihleri arasında yapılan Anamur Tarım ve Gıda Fuarı Anamur’un İLK’lerindendi.

Görünen o ki bu yıl 4. gerçeklen ve ilk gün muhteşem bir açılışa sahne ola fuar önümüzdeki yıllarda Uluslar arası bir fuara dönüşecek… 

Gelelim fuarda muza alternatif olarak üretildiği belirtilen Çilek konusuna:Çilek; Gülgiller familyası içinde yer alan bir bitki cinsi ve bu cins içinde yer alan türlerin meyvelerinin ortak adıdır.

Anamur’da muza alternatif ürün olarak çilek de üretilmektedir.

Çilek üretimi ile ilgili olarak “e ziraat.net”  internet sitesinden özetleyerek aldığım bilgileri sizlerle de paylaşmak istiyorum.

“...Çilek, hem sanayiye elverişli hem de taze olarak tüketilebilen çok lezzetli ve hoş kokulu bir meyve türüdür. Bol miktarda A, B, C vitaminleri, kalsiyum, demir ve fosfor gibi mineral maddeler içerir.Çilek taze olarak sofrada yararlanılmasının yanında çileğin pastası, reçeli, marmelatı, kompostosu, dondurması yapılmaktadır.

Çilek tüketici tarafından arzulanan bir meyve olduğu için derin dondurma yoluyla uzun süre saklanarak tüketilebilir.

Çeşide ve çevre şartlarına bağlı olarak, ana bitkiden kollarla 100’ün üzerinde yavru bitki oluşabilir.Çilek dünya üzerinde birbirinden çok farklı bölgelerde ve ekolojik şartlarda yetiştirilebilmektedir.Çilek genel olarak derin, verimli, iyi drene edilmiş nem tutma kapasitesi yüksek topraklarda iyi gelişir ve bol ürün verir

Çilek fidelerinin üretimi 5 yolla yapılmaktadır. Bunlar tohumdan, kollardan, toprakaltı gövdesini ayırarak, yaprak çeşitlerinden ve doku kültürleri yolu ile fide elde edilebilmektedir.

Tohumdan fide elde edilmesi pratikte fazla kullanılmaz. Daha çok ıslah amacı için kullanılır. Kollardan fide elde edilmesi, bir çilek bitkisinin boğaz kısmındaki yaprak koltuklarından çıkan kollardan elde edilir

Toprakaltı gövdesini ayırarak fide elde edilmesi, bir kaç gövdeden oluşan çileğin ana gövdesinden bu gövdeleri ayırmak suretiyle olur. Her ana bitkiden 4–5 fide elde etmek mümkündür.

Bitkilerin süratle çoğaltılması gerekiyorsa yaprak çeliklerinden fide elde edilmesi yöntem kullanılır 

Doku kültürü yolu ile fide elde edilmesi ise, hücre, doku veya organların bitkilerden ayrılarak yapay bir besin ortamı üzerinde steril şartlarda yetiştirilmesidir.

Çilek bahçesi tesis edilecek yerin toprağı önce bol hayvan gübresi ile gübrelenmeli ve derince sürülmelidir. Hayvan gübresi yoksa yeşil gübre uygulanmalıdır. Dekara 2–4 ton yanmış ahır gübresi uygulanabilir. Ahır gübresindeki sap ve samanların kolayca çürümesi için dekara 40–50 kg Amonyum sülfat veya amonyum nitrat ilave edilmelidir. Dikim için hazırlanmış parsellere, daha önceki bölümlerde belirtildiği şekilde çoğaltılmış çilek fideleri getirildiğinde dikim için tüm hazırlıklar tamamlanmış olur.

Çilek yetiştiriciliğinde erken ürün elde etmenin yanında geç ürün elde etmede oldukça önemlidir.

Anamur’da fide dikimi kış, ilkbahar ve yaz dikimi olmak üzere üç şekilde yapılabilmektedir.

Bölgemiz için çilek yetiştiriciliğinde ilkbahar ve yaz dikimi uygulamaları daha başarılı bulunmuştur.

İlkbahar dikimi nisan ayının son iki haftasında, yaz dikimi ise Temmuz ayının son haftasında yapılır.

Dikim için sökülen fidelerin uzun kökleri varsa dikimden önce 8–10 cm’den kesilmelidir.

Fidelerde fazla yaprak varsa bitki üzerinde genç olanlarında 2–3 âdeti bırakılarak diğerlerini yaprak saplarından uzaklaştırmak tutum oranını artırır.

 Anamur’da yapılan çalışmalara göre, bitkiler; 60 cm genişliğinde–30 cm yüksekliğinde hazırlanan seddelere sıra arası ve üzeri 30 x 30 cm olacak şekilde üçgen dikim sistemine göre dikimleri yapılabilir.

Çilek bahçelerinde toprak işlemesi; dikimden hemen sonra yabancı otların temizlenmesi sulamadan sonra çapalama, gübrelemeden sonra gübrenin toprağa karıştırılması işlemlerinden ibarettir.

Çilek meyve oluşumunda olgunlaşmaya kadar geçen dönemde suya karşı hassastır. Sulama, meyve iriliği ve kalitesi ile o yılki ürün ortalamasına etki eder.

Dikim zamanında fidelerin çabuk ve sağlıklı büyümesi için sulamaya dikkat etmek gerekir. Çiçeklenme sırasında yağmur yağması arzu edilmez, yağış hem tozlanmayı engeller hem de meyve olgunlaşmaya başladıktan sonra yağarsa meyve yumuşar, leke yapar ve çürümeyi kolaylaştırır. Yağmurlama sulama ve yağış ile toprağın sıçrayarak meyvelere zarar vermemesi için sıralar arasına ve bitkilerin altına değişik malç malzemesi serilebilir.

Anamur’da sıcak, kurak ve nisbi nemin düşük olduğu göz önüne alınırsa çilek özellikle ilkbahar ve yaz aylarında mutlaka sulanmalıdır. 

Dikimi tamamlanan çileklere can suyu verilerek köklenmeleri sağlanır ve metodu seçildikten sonra gerektiğinde sulama yapılır. Kışı bu şekilde geçiren bitkiler ilkbahar ve yaz aylarında sulanır. Bu nedenle karık sulamada ilkbaharda yağış olmadığı durumlarda haftada bir sulama yapılmalıdır. Damla sulama günlük buharlaşmaya bağlı olarak düşük debi ve su miktarlarında günlük sulama yapılabileceği gibi 3–4 günde bir de sulama yapılır. Hasat bittikten sonra belirtilen sulama aralığı genişletilmelidir.Çiçeklerde rastlanan en fazla yaprak hastalıkları kırmızı leke hastalığı, beyaz leke hastalığı, çilek mildiyösü ve solgunluk sayılabilir.

Hastalık ve zararlılarla mücadele çilek meyveleri toplandıktan sonra yapılmalı, daha önce yapılması zorunluluğu varsa, ilaçlamadan sonra en az 4–5 gün çilek toplanmamalıdır.

Bir çilek bahçesinden 2–3 yıl, hatta daha fazla süre ürün almak mümkündür.

Çilekler en uygun olum zamanında toplanmalıdır. Tamamen kırmızı renk alan çilek olgunlaşmış demektir. Çilek fazla olgunlaştığı takdirde pazar değeri fazla olmamakta ve nakliyatı da zor olmaktadır.

Çilekler sofralık olarak kullanılacak ise her iki günde bir toplanmalıdır. En uygun toplama zamanı sabahın erken saatleridir. Toplanan çilekler hemen gölge bir yere taşınmalıdır.

Taze olarak tüketilecek çilekler sap ve çanak yaprakları ile birlikte koparılmalıdır. Koparırken baş parmak ve işaret parmağı ile meyve sapı tutulur ve meyve çanak yapraklarının 1 cm kadar üstünden koparılır..”

Çilek üreticilerimizin ürünlerinin verimli olması dileklerimle FUAR’ımızın Anamur’a hayırlı olmasını dilyorum.

Hoşça kalınız.

Yorumlar
Adınız :
E-Mail :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik :
Değiştir  
Toplam 0 yorum. Tüm yorumları okumak için tıklayın.
Diğer yazıları...
 Gunluk Gazeteler
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
E-Mail Bülten Kaydı
Döviz Kurları
Arşiv Arama
- -
Akdeniz Postası Gazetesi

Copyright © 2018 Akdeniz Postası. Tüm hakları saklıdır.
GÜNDEM
Kadına Şiddet
Anayasa Haberleri
Trafik Kazaları
Yerel Seçimler
SPOR
Galatasaray
Fenerbahçe
Basketbol Haberleri
Şampiyonlar Ligi
SİYASET
Recep T. Erdoğan
Devlet Bahçeli
Kemal Kılıçdaroğlu
AKP Haberleri
EĞİTİM
Eğitim Haberleri
Eğitim Bakanlığı
A.Ö.L.
Eğitim Portalı
DÜNYA
Avrupa Haberleri
Amerika Gündemi
Suriye İç Savaş
Arıkan Meselesi